Многохилядни протести и безредици в много градове на Франция последваха изявлението на френския президент Емаюнел Макрон, който категорично застана зад спорната си пенсионна реформа. Масовото недоволство е не само срещу вдигането на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, но и заради заобикалянето на законодателния орган при прокарването ѝ.

Вижте снимки тук 

Едни от най-ожесточените сблъсъци с полицията в седмата поред нощ на протести срещу реформата "Макрон" станаха в северозападния град Рен, където демонстранти отново палиха огньове, изгаряйки кофи за смет, а полицията използва водно оръдие срещу тях. На пристанището в град Хавър бяха изгорени автомобил и автобус. 

Десетки видеа в социалните мрежи показват кадри на гневни протестиращи, като в недоволството се включват все повече сектори, сред които и транспортният.

Потребители съобщават и за недостиг на гориво, заради стачкуващи рафинерии.

Смет продължава да засипва френската столица, докато стачката на парижките сметосъбирачи се превърна в символ на протеста на французите срещу пенсионната реформа.

"Французите са недоволни. А когато са недоволни, по-добре от всички други знаят как да го покажат", пише потребител във Facebook под едно от видеата с демонстрации. 

Утре се очаква да се проведе и девети кръг от стачки и национални протести, които се очаква да блокират страната. 

"Тази реформа не е лукс, не е удоволствие, а необходимост", заяви френският президент в обръщение към нацията по-рано днес, излъчено по два от основните френски телевизионни канала. "Колкото по-дълго чакаме, толкова повече ще се влошава дефицитът", защити той непопулярната си реформа, като заяви, че когато той е започнал работа, френските пенсионери са били 10 милиона, а сега са 17 милиона.

Президент заяви, че протестиращите имат право да излязат на улицата и гневът им е бил взет под внимание, но не е приемливо, когато те прибягват до насилие без каквито и да било правила.