Федерален апелативен съд нареди на адвокат на Доналд Тръмп да предаде на прокуратурата материали, свързани с воденото срещу експрезидента разследване за съхраняване на класифицирани документи в имението му във Флорида, съобщи Асошиейтед прес.

Заповедта беше отразена в кратко онлайн съобщение от тричленен състав на Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия.

Никоя от страните в спора не се споменава поименно, но данните изглежда съответстват на решавания при закрити врати спор пред съдия от по-долна инстанция, отнасящ се до въпроса дали Еван Коркоран може да бъде принуден да предостави документи или да даде показания пред голямото жури във връзка с воденото Министерството на правосъдието разследване, което цели да изясни дали Тръмп е боравил неправилно със свръхсекретна информация в Мар-а-Лаго. Коркоран се беше явил пред федералното голямо жури, разследващо случая, но се позова на адвокатската тайна, за да избегне отговорите на някои въпроси.

Въпреки че адвокатската тайна предпазва адвокатите от принуждаване да споделят подробности от разговорите си с клиенти пред прокурорите, Министерството на правосъдието може да заобиколи това, ако успее да убеди съдия, че услугите на адвоката са били използвани в подкрепа на престъпление.

При напускането на Белия дом Доналд Тръмп отнесе оттам цели кашони с книжа. А по силата на закон от 1978 г. всеки президент на САЩ е длъжен да предаде всичките си имейли, писма и други работни документи в Националния архив.

През януари 2022 г. той върна 15 кутии. След проучване федералната полиция заключи, че той вероятно още пази други документи в резиденцията си Мар-а-Лаго.

После, на 8 август, агенти на ФБР проведоха там зрелищен обиск въз основа на заповед, мотивирана от това, че Тръмп е задържал поверителни документи и е възпрепятствал федерално разследване. Тогава те иззеха още 13 кашона.

И започна ожесточена съдебна битка около спора за естеството на иззетите документи, което забави процедурата, но и тук остава възможността за федерално обвинение.

Това не е единственият спор, който Тръмп води с правосъдието.

Правосъдието се мъчи да установи дали Тръмп е виновен в подаване на фалшиви декларации или в неспазване на законите за финансиране на избори, когато е платил 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниълс (с истинско име Стефани Клифърд) през седмиците преди изборите от 2016 г., за да си мълчи тя за предполагаема извънбрачна връзка с него.

Парламентарна комисия, разпусната от новото републиканско мнозинство в Камарата на представителите на американския Конгрес, разследваше ролята на републиканеца Тръмп в нападението на негови привърженици срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. , в момент, когато депутатите утвърждаваха победата на съперника му, демократа Джо Байдън в президентските избори през 2020 г