Палестинският главен преговарящ с Израел Саеб Ерекат почина днес, след като се разболя от Covid-19, съобщи неговата партия Фатах, цитирана от Ройтерс.

65-годишният Ерекат няколко седмици се бори с причиняваното от новия коронавирус заболяване, като бе в тежко състояние.

Той беше главният представител на палестинската автономна власт във водените с посредничеството на САЩ мирни преговори с Израел, които попаднаха в задънена улица през 2014 г. Ерекат също бе генерален секретар на ООП (Организацията за освобождение на Палестина) и член на най-силната фракция в нея - Фатах. Той бе твърд привърженик на решението на израелско-палестинския конфликт въз основа на съвместното съществуване на две държави и остър критик на израелската политика на заселване на евреи в окупираните палестински територии.

Ерекат потвърди на 8 октомври, че е заразен с новия коронавирус. Миналата седмица той бе прехвърлен от дома си в град Ерихон, на окупирания Западен бряг на река Йордан, в израелска болница, където бе поставен на апарат за командно дишане и в изкуствена кома. През 2017 г. Ерекат се подложи на белодробна трансплантация в Съединените щати.