Засега информацията за трагедията е малко, дори противоречива и това благоприятства възникването на непотвърдени версии.

Откроиха се най-общо две версии за убийството на тримата руски журналисти - грабеж или участие в разследване.

Живеещият в изгнание руски магнат Михаил Ходорковски заяви във Фейсбук, че тримата убити руски журналисти са сътрудничели по негов разследващ проект за публикация, озаглавена "Руски наемници". Те са проучвали частна фирма за сигурност, действаща в Централноафриканската република (ЦАР) и свързана с бизнесмен, близък до руския президент Владимир Путин.

Според местни и руски представители, репортерите са убити при засада тази седмица край град Сибю в ЦАР.

Създадената от Ходорковски организация посочи във Фейсбук, че тримата мъже са излетели на 27 юли за ЦАР, "за да заснемат кадри от дейностите на частната военна компания "Вагнер" в африканската страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Компанията е основана от бившия офицер от руското военно разузнаване Дмитрий Уткин и от юни 2014 г. участва в боевете в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти, според информации в медии и на украинските служби. "Вагнер" действа и в Сирия паралелно с руската армия, която се намеси през септември 2015 г. в подкрепа на режима на Башар Асад. Официално такава компания не съществува, тъй като частните военни компании са забранени в Русия, отбеляза АФП.

Служители в ЦАР казаха, че репортерите са били отвлечени от десетина мъже, които носели тюрбани и говорели единствено на арабски.

Телата на журналистите ще бъдат докарани в Русия в близките дни, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Посолството, отчитайки извънредната ситуация, намери спонсори, които помагат за финансиране на транспортирането на трите тела в Русия", каза тя по телевизия "Росия 24".

"Това ще стане в близките дни, точната дата ще бъде съобщена на роднините. Мисля, че днес с тях ще се свърже нашето посолство и ще бъдат уговорени подробностите по транспортирането", заяви Захарова.

Руските медии поместиха справки за убитите.

47-годишният Александър Расторгуев с право е смятан за един от най-значителните и радикални режисьори в руското кино, снимал по-специално филм за чеченската война в Русия, пише "Комерсант".

Орхан Джемал (51 г.) - син на Гейдар Джемал, председателя на религиозно-обществената организация Ислямски комитет на Русия, бе известен журналист, работил е в много "горещи точки" из Северен Кавказ, Афганистан, Ирак, Ливан, Либия, Сирия и Грузия.

Кирил Радченко, също работил в "горещи точки", а миналата година заснел много материал в Сирия. Той е млад, но вече известен оператор и фотограф.

Руският военен кореспондент Игор Димитриев подчертава пред онлайн изданието  на "Взгляд", че "Франция е усетила безпокойство" при появата на "бели войници, предполагаемо руснаци" в ЦАР. От няколко месеца присъствието на Русия в ЦАР е все по-забележимо, посочи вчера Франс прес. В началото на 2018 г. Москва изпрати военни инструктори в Банги. Освен това Русия доставя оръжие на местната армия и гарантира сигурността на президента Фостен-Аршанж Туадера, чийто съветник по сигурността е руснак.

Бившата метрополия на ЦАР - Франция, не е най-солидният играч в тази страна, продължава "Взгляд", като споменава за бизнес интереси на Китай и Южна Африка в региона, богат на петрол и уран.

"Всичко се върти около полезните изкопаеми - радиоактивни материали, злато, диаманти. По принцип се смята, че там има и петрол", уточнява африканистът Фитуни. Според изданието най-голям интерес от проучване на петролните запаси в ЦАР имат САЩ.

"Трудно е да се каже на кого всъщност е могла да мине път групата на Джемал. В крайна сметка нека не загърбваме и версията за обир", заключава "Взгляд".

ЕС обяви преди два дни, че удължава срока на своята мисия за военно обучение в Централноафриканската република до 19 септември 2020 г. Мисията започна през юли 2016 г. с намерението да помогне за развитието и модернизацията на въоръжените сили на ЦАР, за да бъде стабилизирана ситуацията в страната. Бюджетът на мисията за следващите две години е 25,4 милиона евро.