Атомната електроцентрала "Кръшко" в Източна Словения ще бъде затворена като предпазна мярка, след като бе установен теч на основната система в контейнера, предаде агенция СТА, цитирана от БТА. От електроцентралата заявиха, че няма опасност за живота и здравето на служителите и населението или вреда за околната среда - течът е под допустимите стойности.

Компанията "Нек", управляваща АЕЦ "Кръшко", съобщи вчера, че за определяне на източника на теч е нужно преустановяване на работата на електроцентралата. Оперативният екип ще започне контролирано постепенно намаляване на мощността.

"Изтичането не оказва влияние върху служителите, населението и околната среда и е под стойността, определена като граница от техническите спецификации", казаха от атомната централа.

Намаляването на мощността на реактора е започнало около 23.00 ч. снощи и ще става постепенно, обясниха от Нек пред СТА. Все още не е известно колко време ще отнеме постепенното намаляване на мощността до самото спиране.

Проблемите са свързани с първичния охладителен кръг, който се намира изцяло в контейнера - специална сграда за задържане. След спирането ще установят причината за теча и ще я отстранят.

Междувременно "Нек" е уведомил и Администрацията по ядрена безопасност на Република Словения, че ще има превантивно спиране на централата.

"Кръшко" е в непрекъсната експлоатация от края на едномесечния основен ремонт, който се проведе миналата есен. В рамките на редовния ремонт 56 от 121 топлоотделящи елемента бяха заменени с нови, като новата активна зона е достатъчна като източник на енергия за следващата година и половина, т.е. до следващия редовен ремонт, който се очаква да бъде през пролетта на 2024 г.

Построената по времето на югославската федерация АЕЦ Кръшко е обща собственост на Словения и Хърватия. "Нек" е дружество с ограничена отговорност в съответствие със Споразумение между правителствата на двете страни. Централата покрива приблизително 20 процента от енергийните нужди на Словения и 16 процента от тези на Хърватия.