Япония започна втория етап на изпускането на пречистени отработени води от повредената атомна електроцентрала "Фукушима" в Тихия океан, след като при първия етап в периода от 24 август и 11 септември не бяха надхвърлени установените безопасни равнища на замърсяване, предаде Йонхап.

Очаква се втората фаза на изпускането, започнала днес сутринта, да продължи до 23 октомври, според съобщения в японски медии, Общо в океана ще бъдат изхвърлени 7800 тона вода, почти същото количество, като това от първия период. Дневното ще се изхвърлят по 460 тона вода.

Компанията оператор на повредената АЕЦ "Фукушима", ТЕПКО, планира да изпусне водата, съхранявана в резервоари, след пречистването ѝ чрез специална система през тунел, достигаща 1 км навътре в океана, информира БТА.

При пречистването са били отстранени 62 вида радиоактивни вещества, с изключение на трития, който може да бъде намален до международно приетото безопасно равнище чрез разреждане с морска вода.

Японското правителство, властите на на префектура Фукушима и ТЕПКО редовно анализират концентрацията на тритий в морската вода и рибата около атомната електроцентрала от началото на първото изхвърляне и не съобщават за отклонения.