Украинският президент Володимир Зеленски благодари на българския премиер Николай Денков за политическата и военна подкрепа на страната ни за Украйна и потвърди интереса на Киев за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ "Белене". 

Зеленски и Денков се срещнаха в Гърция, на неформалната вечеря, организирана от премиера Кириакос Мицотакис за лидерите на страните от Западните Балкани и балканските страни от Евросъюза.

"Ползотворна дискусия с премиера Николай Денков вчера на Срещата на върха Украйна-Балкани. Обсъдихме по-нататъшното ни сътрудничество, сигурността в Черно море и осигуряването на алтернативни зърнени коридори", написа Зеленски в социалната мрежа X.

От пресслужбата на Министерския съвет пък стана ясно, че държавният глава на Украйна е потвърдил намерението на страната да купи двата български реактора от неосъществената АЕЦ "Белене" и оборудването към тях. В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите, обясни премиерът Денков. 

На срещата между двамата министър-председателят е припомнил на украинския държавен глава, че вече има решение на българското правителство за изпращане в Украйна на сто бронетранспортьора от Министерството на вътрешните работи. За приключване на процедурата се очаква ратификация от парламента.

Снимка: X/Володимир Зеленський

Предвид агресивното поведение на Русия в Черно море, украинският президент постави въпроса за съгласувани усилия на черноморските държави членки на НАТО за осигуряване на сигурността там. Украйна вече води разговори на тази тема с Турция и Румъния и отправи покана към България да се включи в тях, става ясно още от прессъобщението на МС.  

Оказването на всестранна помощ на Украйна от България потвърди и министърът на отбраната Тодор Тагарев, който е на посещение в Одеса.

"Страната ни е солидарна с украинските усилия, както на двустранна основа чрез оказване на политическа, хуманитарна и военно-техническа подкрепа, така и в рамките на членството си в НАТО, ЕС и ООН. В тази връзка взетото решение за преминаване от двуетапен към едноетапен процес на присъединяване на Украйна към НАТО потвърждава, че мястото ѝ е в евроатлантическото семейство", каза на пресконференция Тагарев след среща с украинския си колега Олексий Резников.

В рамките на неформалната среща в Атина лидерите на 10 страни от Югоизточна Европа и украинският президент излязоха със съвместна декларация, в която изразяват подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна пред лицето на руската агресия, предаде по-рано агенция АНА-МПА, цитирана от БТА. Какво съдържа общата декларация вижте тук