Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е започнала разследване във връзка с неработещо "техническо устройство", намерено в служебно помещение, свързано с главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужний, предаде Ройтерс.

В съобщението се посочва, че разследването е заведено по член от Наказателния кодекс за "незаконно придобиване, продажба или използване на специални технически средства за придобиване на информация", съобщава БТА.

Устройството е било "в неработещо състояние" и не е открито в офиса на Залужний, а в помещение, което би могло да се използва от него в бъдеще, пояснява СБУ. Според "Украинска правда" в офисите на служители на Залужни също са открити също подслушвателни устройства.

Само преди десет дни при трагични обстоятелства загина съветник на генерала.

"Неописуема болка и тежка загуба за въоръжените сили на Украйна и лично за мен. Днес в трагични обстоятелства, пред семейството си и на рождения си ден, загина моят съветник и близък приятел майор Генадий Частяков", съобщи тогава Залужний. По думите му в един от подаръците се е задействало неизвестно взривно устройство.

"От началото на пълномащабната инвазия Генадий беше за мен надежден приятел, който изцяло посвети живота си на въоръжените сили на Украйна и борбата срещу руската агресия. Причините и обстоятелствата ще бъдат установени по време на досъдебното разследване", добави Залужний.

Вестник "Украинска правда", позовавайки се на свои източници, съобщи, че съпругата на загиналия е казала, че граната се е взривила в ръцете на съпруга ѝ и че тя е била в чанта за подаръци, която той донесъл вкъщи.

Залужний е втората влиятелна фигура в Украйна след президента Володимир Зеленски, но поне засега генералът не показва да се интересува от политика, а се е съсредоточил само върху военните дела и войната. 

Преди месеци обаче двамата имаха разногласия по действията на армията в Бахмут. Тогава главнокомандващият застъпваше виждането, че украинските сили трябва да се изтеглят от района, но това не се споделяше от президента и политическото ръководство. Последва разногласие и през ноември, когато Залужни даде интервю за "Икономист", в което говори за необходимостта да се премине в отбранителна позиция, тъй като украинските въоръжени сили нямат шанс да обърнат ситуацията с контраофанзивата. Зеленски разкритикува тази позиция, като я нарече твърде песимистична. А по-късно президентът намекна, че военните не трябва да се занимават с политика по време на война.