Германски разследващи са открили голяма част от ценностите, откраднати преди три години от дрезденския Музей "Зеленият свод", съобщиха полицията и прокуратурата, цитирани от световните агенции и БТА.

Разследващите са иззели в петък вечерта 31 ценни предмета или фрагменти в Берлин, сред които е и украсеният с диаманти полски Орден на белия орел.

От януари срещу шестима души, обвинени за грандиозна кражба с взлом, се води процес.

На 25 ноември 2019 г. двама крадци проникнаха в "Зеления свод" в Дрезденския замък и разбивайки с брадва стъклена витрина, отмъкнаха ценности от 17-и и 18-и век. Откраднати бяха 21 бижута с вградени в тях близо 4300 диаманта, един от който от 49 карата, и други скъпоценни камъни на обща застрахователна стойност повече от 113 млн. евро (119 млн. долара).

Някои от най-ценните предмети все още не са открити, а обвиняемите отказват да говорят в съда.

Голямата част от откраднатото обаче беше открито благодарение на "проучвателни разговори", проведени между защитата и обвинението с оглед на евентуално споразумение. В днешното изявление на полицията и прокуратурата не се съобщават подробности къде са били открити предметите и при какви обстоятелства. Властите обещаха да дадат повече информация след съдебното заседание във вторник идната седмица.

Иззетите предмети вече са прехвърлени от Берлин в Дрезден под охраната на специални полицейски части. Те ще бъдат проучени от изкуствоведи, за да се провери тяхната автентичност и цялост.