Съд отхвърли искането на защитата на бившия американски президент Доналд Тръмп за отлагане на разпит по дело за клевета, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Става дума за дело за клевета, заведено срещу Тръмп от писателката Е. Джийн Карол през ноември 2019 г., пет месеца след като той отрекъл, че я изнасилил в пробната на магазин в Манхатън през 90-те години. В повод за делото се превърнали думите на Тръмп: "Тя не е мой тип".

Една от основните защитни линии на Тръмп по делото е, че Каръл не е имала право да го завежда, тъй като по онова време, в качеството си на президент, милиардерът се е ползвал с имунитет по силата на федерален закон, който забранява воденето на дела за клевета срещу служители на правителството.

Миналия месец защитата на Тръмп се опита временно да преустанови разглеждането на делото, след като апелативен съд в Манхатън разпореди апелативен съд във Вашингтон да се произнесе по въпроса дали Тръмп е действал в качеството си на президент, когато е нарекъл Карол "лъжкиня" през 2019 г. Във връзка с този процедурен ход Карол заяви, че Тръмп не желае да сътрудничи за това процесът да се развие нормално.

Писателката Е. Джей Каръл

Снимка: AP/БТА

Освен това защитата на Тръмп бе поискала разпитът на бившия президент в апелативния съд във Вашингтон да бъде отложен. Днес обаче съдия Люис Каплан в Манхатън отхвърли това искане.

Защитата на Е. Джийн Карол изрази задоволството си от решението на съда да отхвърли искането на защитата на Тръмп.

Каръл планира също така да заведе дела срещу Тръмп за обида и за нанасяне на емоционални вреди.