"В Нова Турция не може да има предсрочни избори", това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, слагайки точка на дискусията за евентуално изтегляне за по-предна дата на редовните избори през 2023 г., пише в. "Сабах", цитиран от БТА.

"Какви предсрочни избори? Изборите ще се състоят през юни 2023 г.", категоричен бе турският президент и запита: "в коя развита държава се ходи на избори във време, различно от определеното".

"Тези неща се правят в племенните държави. Виждате, че те ходят веднъж на три месеца, на шест месеца или веднъж в годината на избори. В Нова Турция е невъзможно изборите да бъдат изтеглени", заяви още той.

"Предсрочни избори има в племенните държави", гласи заглавието на "Хюриет" по темата, изведено като цитат от изказването на президента, който говори на церемония по откриването на новата учебна година във висшите учебни заведения на страната.

Думите му са в отговор на призиви на опозицията за изтегляне на датата на президентските и парламентарни избори в страната за догодина, пояснява вестникът.

"Няма да има предсрочни избори", пише в заглавие и "Тюркгюн", а "Миллиет" отбелязва: "Ние не сме племе".

Опозиционният в. "Джумхуриет" междувременно пише, че при управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган досега три от петте проведени парламентарни избори са били предсрочни. Единствено изборите през 2011 и на 7 юни 2015 г. са се състояли на редовната дата, отбелязва изданието. За сметка на това предсрочни парламентарни избори е имало през 2007 г., на 1 ноември 2015 г. и през 2018 г., напомня "Джумхуриет".

В. "Сьозджу", друго опозиционно издание, цитира реакцията по повод думите на президента на неговия бивш съратник и външен министър Ахмет Давутоглу. Според Давутоглу, който основа своя политическа сила - Партия на бъдещето, Ердоган страда от загуба на паметта.

"Изказването на Ердоган за племенната държава във връзка с предсрочните избори, сякаш е на някого, който не е управлявал Турция и е забравил собствените си думи. Това не е нищо друго освен загуба на паметта", коментира Давутголу.