Вече всеки ден "извънредно положение" - пише в."Джумхуриет" по повод внесения вчера в парламента от управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган проектозакон, предвиждащ мерки след края на извънредното положение в страната на 18 юли вечерта. Вестникът отбелязва, че с този проектозакон на практика мерките на извънредно положение се удължават за още три години, в които на министрите се дава директно пълномощието за отстраняване на лица от длъжност.

Изданието посочва, че отстраняването от длъжност по силата на указ на министерския съвет засегна стотици хиляди лица в условията на извънредното положение. Цитиран е член от проектозакона, според което със съдийско решение срокът на задържане под арест на заподозрени при определени случаи може да се удължи до 12 дни.

"Джумхуриет" и "Миллиет" отбелязват още, че с новия проектозакон на валиите се дават широки пълномощия. Те ще могат да ограничават за срок до 15 дни влизането и излизането на определени места в окръга, както и движението на хора, ако се прецени, че представляват риск. Освен това, според проектозакона, събрания на закрито ще могат да продължават най-късно до 24 часа, а демонстрации и шествия на открито трябва да приключват най-късно един час след залез слънце, посочва изданията.

"Миллиет" съобщава, че Съветът на съдиите и прокурорите е избрал вчера 100 нови членове, които да бъдат назначени в Касационния съд, и 12 нови членове в Държавния съвет /висшия административен съд/. Изданието отбелязва, че избирането на нови членове е в съответствие с указ, предвиждащ назначаване на още 100 членове на Касационния съд и на 16 нови членове на Държавния съвет с цел облекчаване на работата на тези съдебни институции, която се е увеличила заради делата срещу Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/. Турските власти обвиняват групировката ФЕТО, свързана с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, че стои зад опита за преврат от юли 2016 г. Съгласно указа още 4 нови членове на Държавния съвет са избрани от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Вестниците "Сабах" и "Акшам" пък съобщават на първа страница, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и американският му колега Доналд Тръмп са обсъдили вчера в телефонен разговор развитията в Сирия и по-специално пътната карта за Манбидж. В разговора е било подчертано, че прилагането на общата пътна карта за Манбидж ще допринесе много за сътрудничеството с оглед намиране на решение на кризата в Сирия. В разговора са били обсъдени и двустранни правни въпроси като въпросът за предаване на лидера на ФЕТО /живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен/ и за задържания в Турция американски пастор Андрю Брънсън.