В едно от редките признания за недостатъците на китайските ваксини срещу коронавируса директорът на китайските Центрове за контрол и превенция на заболяванията Гао Фу каза, че ефикасността им е слаба и правителството обмисля да ги комбинира, за да подсили действието им, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

"Китайските ваксини не дават много висока степен на защита", каза вчера Гао на пресконференция в югозападния китайски град Чънду.

Китай достави стотици милиони дози от ваксините си на други държави, като едновременно с това се опитва да всява съмнения в ефикасността на западните ваксини, отбелязва АП.

"Сега официално обмисляме дали трябва да използваме различни ваксини от различни производители в имунизационния процес", каза Гао.

Ефикасността на ваксината срещу коронавирус на китайския производител "Синовак" при предотвратяване на асимптомните инфекции е 50,4 процента, казват изследователи в Бразилия. За сравнение, ефикасността на ваксината на "Пфайзер" се оценява на 97 процента.

Пекин все още не е одобрил нито една чуждестранна ваксина за използване в Китай, където коронавирусът за пръв път се появи в края на 2019 г.

Гао не даде подробности за евентуални промени в имунизационната стратегия, но спомена иРНК ваксините като възможна насока на бъдещи разработки. Китайските ваксини не са базирани на тази технология.

Към 2 април в Китай и двете дози на ваксините са поставени на около 34 милиона души, а първа доза - около 65 милиона.