Върховният комисар на ООН за човешките права Фолкер Тюрк изпрати отворено писмо до Илон Мъск - новият собственик на "Туитър" (Twitter Inc), и го призова "да гарантира, че човешките права ще са в центъра на вниманието при управлението на социалната мрежа, предаде Ройтерс.

"Туитър" освободи в петък половината си служители от всички 7500, а в свои туитове работещи в компанията съобщават, че сред засегнатите е и екипът, който отговаря за контрола по спазването на човешките права и спазването на правилата на етиката в мрежата.

Тюрк определи това като "обезкуражаващо начало", съобщава БТА. 

В писмото си Тюрк посочва, че "Туитър" е част от глобална революция, която е преобразила начина, по който общуваме". Той изтъква, че пише със загриженост и опасения за "нашето дигитално средище за общуване и ролята на "Туитър" в него".

Подобно на всички останали компании, "Туитър" трябва да разбере какви са вредите, свързвани с нейната платформа, и да предприеме стъпки за справяне с тях", пише още Тюрк.

Зачитането на нашите споделени човешки права трябва да е задължително при използването и развитието на платформата, предупреждава върховният комисар.

От своя страна Мъск съобщи, че занапред в "Туитър" към съобщенията ще могат да се прикачват и дълги текстове. Той добави, че това ще бъде последвано от монетизация за създателите на всякакъв вид съдържание, съобщи ТАСС.

Най-богатият човек в света, пое контрола върху платформата преди седмица в спорна сделка.

След като завърши огромното си придобиване на стойност 44 млрд. долара, Мъск бързо се зае да разпусне управителния съвет на Twitter и да уволни главния изпълнителен директор и топ мениджърите.