Високопоставени представители на американското разузнаване са предупредили миналата седмица членове на Камарата на представителите, че Русия се меси в кампанията за президентските избори в САЩ през ноември в полза на преизбирането на Доналд Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс".

Американският всекидневник се позовава на петима души, запознати с въпроса. Според изданието представителите на разузнаването са уведомили конгресмените за това на закрит брифинг на 13 февруари в комисията по разузнаването към Камарата на представителите.

Разкриването на тази информация пред Конгреса ядосало Тръмп, който се е оплакал, че демократите ще я използват срещу него. Още на следващия ден президентът на САЩ смъмрил изпълняващия длъжността директор на националното разузнаване Джоузеф Макгуайър, че е допуснал подобно нещо.

Тръмп бил особено подразнен от това, че на брифинга присъствал конгресменът демократ от Калифорния Адам Шиф, ръководил процедурата по импийчмънт срещу него.

Въпреки че служители на американското разузнаване са предупреждавали и преди законодателите, че Русия продължава да се меси в предизборната кампания, брифингът миналата седмица е съдържал нови сведения - че Русия ще се опита да повлияе както на самите избори през ноември, така и на първичните избори на Демократическата партия.

Как реагираха конгресмени

По време на брифинга привържениците на Тръмп твърдели, че президентът е заел твърда позиция към Русия и в резултат на това са се засилили европейските връзки и сигурността, пише още в. "Ню Йорк таймс".

По-късно Адам Шиф написа в туитър, че ако Тръмп по някакъв начин "се намесва" в обмена на информация между американските разузнавателни агенции и Конгреса относно чуждестранна намеса в изборния процес, президентът "застрашава" нашите опити тя да бъде спряна.

Как реагира Тръмп

В сряда Тръмп съобщи, че заменя Макгуайър с настоящия посланик на САЩ в Германия Ричард Гренел, който е особено ревностен негов поддръжник. В отговор на появили се предположения, че брифингът в комисията по разузнаването към долната камара на Конгреса е изиграл известна роля за тази промяна, двама представители на правителството заявиха, че става дума за съвпадение във времето. Те обясниха, че в администрацията на президента се е обсъждала възможността Гренел да поеме нови функции и че Тръмп никога не е имал сходство в разбиранията с Макгуайър.

Самият Гренел уточни вчера, че президентът няма да го назначи на поста за постоянно. По думите му Тръмп ще обяви скоро кого номинира за постоянен директор на националното разузнаване. Гренел ще продължи да изпълнява и функциите на специален пратеник на Доналд Тръмп за преговорите между Сърбия и Косово.

Гренел обаче е преди всичко посланик на САЩ в Германия и ще остане такъв.

В това време Доналд Тръмп проведе предизборен митинг в Колорадо Спрингс, в който се включиха хиляди негови поддръжници. 

Москва: Параноични твърдения

Кремъл със съжаление очаква, че с наближаването на президентските избори в САЩ през ноември ще се появяват все повече параноидни съобщения, че Русия уж се опитвала да се меси в изборния процес. Това заяви днес пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, във връзка с публикацията в "Ню Йорк таймс", предаде ТАСС.

Тези "параноидни съобщения (...) естествено нямат нищо общо с истината", подчерта говорителят на Кремъл.