Той привлякъл вниманието на Конгреса с политическата си дейност. Над него тегнат обвинения за връзки с руското разузнаване, които той отрича, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ринат Ахметшин потвърди в интервюто си за АП своето участие в срещата на сина на Доналд Тръмп - тогава кандидат за президент на САЩ, с руската адвокатка Наталия Веселницкая, на която са присъствали също така зетят на бъдещия президент - Джаред Къшнър и шефът на предизборния щаб на Тръмп - Пол Манафорт.

Ахметшин обаче отхвърли разпространените от редица медии твърдения, че някога е работил за съветското контраразузнаване. Той каза, че от 1986 до 1988 г. е служил в съветската армия, но не е бил свързан с разузнаването.

По изнесените от американските медии данни след работата си за съветските спецслужби Ахметшин емигрирал в САЩ и сега е натурализиран американец с двойно гражданство. От началото на 1990-те години живее във Вашингтон.

Според "Ню Йорк таймс" той е част от екипа на адвокат Веселницкая. Вестникът дори го нарича "руско политическо оръжие".

АП отбелязва, че Ахметшин е добре познат във Вашингтон заради лобистката си дейност. През последните години той е водил активна кампания в САЩ срещу нашумелия закон "Магнитски", приет от Конгреса, който налага санкции на редица руски официални лица и граждани, заподозрени за осъждането на разобличителя на корупцията по руските върхове Сергей Магнитски и за неговата смърт в затвора. Обсегът на този санкционен закон бе разширен с второ негово издание през декември 2016 г., с което президентът получи правото да налага визови забрани и да замразява авоари в САЩ на всеки, който потиска основни човешки права или подава публични сигнали за корупция по върховете в Русия.

Оповестените от Доналд Тръмп-младши негови имейли относно въпросната среща сочат, че той се е съгласил да се срещне с адвокат Веселницкая, очаквайки да получи от нея компроматна информация за Хилари Клинтън - съперничката на баща му в кандидат-президентската кампания.

Ахметшин работи за Веселницкая от 2015 г., след като й бил представен от пиар експерт, когото той не пожелал да назове.

Самата Веселницка потвърди пред телевизия Ен Би Си, цитирана от ТАСС, че по време на срещата е била придружена от един човек, но не разкри името му.

Адвокатът на Тръмп-младши - Алън Футърфас, заяви пред тв канала, че въпросният човек бил представен като приятел на певеца Емин Агаларов. Именно продуцентът на последния - Роб Голдстоун, както вече бе съобщено, е организирал срещата на руската юристка със сина на Доналд Тръмп. Футърфас отбеляза, че е разговарял със спътника на Веселницка, който му казал, че "не работи за руското правителство".

Ен Би Си отбелязва, че фактът за присъствието на такъв човек на срещата в Тръмп Тауър в Ню Йорк "вероятно ще стане предмет на интерес" от страна на назначения от министъра на правосъдието специален прокурор на САЩ, а също и на специалните комисии по разузнаването в двете палати на Конгреса, занимаващи се с разследването на "руските връзки" на екипа на Доналд Тръмп и намесата на Русия в президентските изори в САЩ.

Говорейки за миналогодишната среща на Веселницка с Тръмп-син, Ахметшин казва, че тя била "несъществена" и че "очаквал по-сериозна" беседа.

"Право да си кажа, никога не съм мислил, че цялата тази история ще се окаже толкова дебела", отбелязва лобистът, визирайки шумът, който се вдигна в САЩ пред последните дни около тази среща .

Според него по време на срещата Тръмп-младши искал да получи от Веселницкая доказателства, че в Националния комитет на Демократическата партия на САЩ незаконно са постъпвали парични средства от съмнителни източници, но руската юристка не му дала такава информация.

Тя казала, че предизборният щаб на Тръмп, който тогава бе кандидат-президент от Републиканската партия, трябва сам да проучи този въпрос. След тези нейни думи американските й събеседници загубили всякакъв интерес, добавя Ахметшин.

"Те едва дочакаха края на срещата", казва той.

Руският лобист отбелязва също, че по повод на тази среща с него не са се свързвали нито помощници на спецпрокурора на САЩ, водещ разследването по "руската връзка", нито агенти на ФБР, нито който и да е друг. Той обаче добавя, че е готов да разговаря с тях.

"Мисля, че имам законно право да разкажа моята история", казва той, повтаряйки, че смята срещата за твърде несъществена.

По повод на интервюто с Ахметшин АП припомня и думите на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, който на свой ред заяви пред журналисти в петък, че Кремъл не знае нищо за човек на име Ринат Ахметшин.