След пет месеца в затвор в Турция двамата гръцки военни се върнаха тази нощ в страната си с правителствен самолет, предаде агенция Франс прес. Неочакваното им освобождаване намали напрежението между двете съседни страни, исторически съперници.

Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос каза, че се е обадил на турския си колега да изрази задоволството си от това решение и да го покани да посети Гърция.

"Надявам се, че тяхното освобождаване ще отвори нова глава в гръцко-турските отношения. Можем да живеем мирно за доброто на двата наши народа", каза Каменос.

 Военните кацнаха в 3.30 часа тази сутрин на летището в Солун и бяха посрещнати от Каменос, началника щаба на армията, почетна гвардия и от родителите си. Събитието бе предавано на живо от гръцката обществена телевизия ЕРТ.

Снимки: БТА

Посрещане с почести в Гърция

Снимки: БТА

Родители на двамата войника ги посрещнаха на летещето

Снимки: БТА

Министър Каменнос отиде в църквата "Св.Константин и Елена", за да запали свещ, както каза той, и да благодари за освобождаването на двамата гръцки военни на празника на Богородица.

Той изрази надежда, че "освобождаването им на този важен ден, означава още нов ден за гръцко-турските отношения. Можем да живеем заедно. Можем да живеем мирно в полза и на двата народа. Можем да живеем, като изградим бъдещето на двете страни, като зачитаме международното право и международните договори ", каза още Каменнос.

Двамата гръцки военни бяха арестувани на 1 март след като преминаха границата между двете страни и навлязоха във военна зона в северната турска провинция Одрин, както казаха, по невнимание в "забранена военна зона". Турското правосъдие ги обвини в опит за шпионаж, въпреки те разказаха на прокурорите, че погрешно са прекосило границата, след като се изгубили в мъглата. Случаят силно напрегна отношенията с Атина.

По време на пребиваването им в ареста Каменос каза, че те са заложници на Турция, която по този начин се стреми да постигне екстрадицията на осем избягали в Гърция турски военни, обвинени от Анкара в участие в опита за преврат през юли 2016 г.

Атина отказа да екстрадира осемте военни и посочи като основание за решението, че те няма да имат възможност за честен съдебен процес в Турция и че животът им там е застрашен.

Въпросът за двамата гръцки военни бе поставен от президента на ЕС Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на президента на Турция Ердоган по време на срещата им в България, припомня АФП.

В туит късно снощи Юнкер изрази задоволство от освобождаването на двамата гръцки военни. "Турция няма защо да се страхува от европейските си съседи. ЕС ще продължи стратегическите си отношения с Турция", като се надява да види "демократична, стабилна и просперираща страна", написа той в момент на трудни отношения между Турция и Запада.