Няколко известни гръцки фигури са изпратили писмо до комитета за Нобеловите награди, предлагайки гръцки пенсионер и рибар за наградата, както и известната актриса Сюзън Сарандън.

85-годишната Емилия Камвиси и 40-годишният Стратис Валиамос се превърнаха в местни герои заради свършената от тях доброволческа работа, докато Сарандън се свързва с кампания за мигрантската криза и посещението й на остров Лесбос, където работи също като доброволец.

До момента на сайта на групата Avaaz са събрани 597 697 подписа.

Жителите на гръцките острови ще бъдат номинирани за Нобеловата награда за мир и с подкрепата на националното правителство, съобщи в. "Гардиън", цитиран от БТА.

От 900-те хиляди бежанци, които влязоха в Европа миналата година, повечето бяха посрещнати от жителите на гръцките острови в Егейско море. Местни жители, включително рибари, изоставиха своята работа и се включиха в спасителни акции в морето.

Членове на академичните кръгове на университетите Оксфорд, Принстън, Харвард, Корнел и Копенхаген подготвят официална молба за присъждане на престижната награда на местните жители на островите Лесбос, Кос, Хиос, Самос, Родос и Лерос.

Крайният срок за номинации е 1 февруари, а инициаторите на плана вече са се срещнали с гръцкия министър, отговарящ за миграцията, Янис Музалас, който е предложил подкрепа от страна на правителството.

 Членовете на академичните кръгове изтъкват, че жителите на една държава, която се бори със собствена икономическа криза, са дали доказателство за "съпричастност и саможертва", подслонявайки в собствените си домове хора, останали без покрив над главата си, болни и ранени.

Само лица и организации може да получават Нобелова награда, така че най-вероятно "мрежите за солидарност" на островите - групи от доброволци, които оказват помощ на бежанците, или отделни лица от тези групи ще фигурират в официалната номинация, отбелязва "Гардиън".

Една от организаторките на такава "мрежа за солидарност" - Матина Кацивели, 61-годишна пенсионирана съдийка, която живее на о. Лерос, приветства идеята, но допълни, че "достатъчна награда е усмивката на хората, на които помага".

Миналата година Нобеловата награда за мир бе присъдена на „Туниския квартет за национален диалог“ за приноса му за създаването на плуралистична демокрация в страната след „жасминовата революция“ през 2011 г.

През 2014 г. носители на Нобеловата награда за мир станаха пакистанската защитничка на правата на децата Малала Юсуфзай и индийския правозащитник Кайлаш Сатярти.