Москва реши да разшири списъка с отговори на представители на ЕС, на които е забранено влизането в Русия. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, разпространено в петък, цитирано от ТАСС.

"Руската федерация многократно е предупреждавала ЕС да не използва инструменти за едностранни ограничения, които са нелегитимни в международното право. Във връзка с решенията, взети от ЕС, Москва открито заяви, че си запазва правото да отговори. Във връзка с това руската страна, ръководена от принципа на реципрочност и паритет, реши да разшири списъка с представители на държави-членки и институции, на които е забранено да влизат на територията на Руската федерация", съобщиха от министерството.

Според дипломатическото ведомство черният списък включва ръководителите на европейски частни военни компании, действащи в различни региони на света, както и представители на правоприлагащите органи, законодателните и изпълнителните органи на редица страни-членки на ЕС, които са лично отговорни за пропагандирането на антируска политика и "налагане" на мерки, които нарушават законовите права на рускоезичните граждани и медии. "Нота от руското външно министерство с информация за тази стъпка е изпратена до делегацията на Европейския съюз в Русия по установения ред", добавиха на руското МВнР.

Министерството подчерта, че ЕС продължава да води "незаконна, разрушителна и безсмислена политика на едностранни ограничения срещу Русия". "Редовно в Брюксел се щамповат дискриминационни решения, които произволно ограничават правата на сънародниците ни и руските организации. Основа за тяхното приемане традиционно са необосновани, а понякога и откровено абсурдни обвинения", заявиха от външното министерство.

ЕС обвини редица представители на руските съдебни и правоприлагащи агенции в подпомагане на "внедряването на руското законодателство" в Крим и Севастопол. "С други думи, отново се демонстрира невъзможността да се признае необратимостта на свободния избор, направен от кримчаните през март 2014 г. в полза на обединението с родината им", отбелязаха от дипломатическото ведомство.

В същото време Москва отбеляза, че Европейският съюз от своя страна продължава да "насажда" навсякъде нормите на законодателството на ЕС, опитвайки се да изиграе ролята на "нормативна суперсила". "Очевидно те трябва да са готови за контрамерки от онези сили в международната общност, които живеят по нормите на международното право на базата на Устава на ООН", предупреди руското външно министерство.

"Приканваме Брюксел да се вслуша във все по-активните гласове на разумни европейци, призоваващи за изоставяне на политиката на санкции срещу Русия и нейните съюзници, която подкопава международното право и очевидно е задънена улица. Това е важна предпоставка за възстановяване на стабилността и сигурността в евроатлантическото пространство, както и за нормализиране на климата на международните отношения", заявиха от външното министерство.