Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че е готов да преговаря с руския президент Владимир Путин. Това съобщи Sky News по повод изявлението на Джонсън за ситуацията в Украйна.

Джонсън напомни за състоялия се по-рано разговор с Путин.

"Подчертах, че НАТО не е помислило за това, че обкръжавайки Русия, по някакъв начин ще застраши неговата страна, както и за това, че Русия има това право, като всяка друга държава, да живее в мир и сигурност", заяви британският министър-председател.

По-рано безпокойство от намеренията на САЩ да изпратят 8500 войници в Източна Европа по повод напрежението между Русия и Украйна, изрази по-рано днес Дмитрий Песков.

"С огромно безпокойство наблюдаваме действията на САЩ. В момента Съединените щати сериозно засилват напрежението'', коментира по време на пресконференция говорителят на Путин.

В същото време Русия е струпала 100 хил. войници в близост до границата с Украйна, което поражда опасения, че Москва възнамерява да нахлуе в страната.

Песков потвърди, че президентът Владимир Путин ще разговаря с френския си колега Еманюел Макрон този уикенд, с цел да се намали напрежението между Русия и Запада.

Той изрази позиция, че всички "страхове" на Русия все още могат да бъдат успокоени с дипломатически усилия.

Междувременно хърватският президент Зоран Миланович, който е върховен главнокомандващ на страната си, заяви, че при ескалация на кризата Русия-Украйна, хърватските военни ще бъдат изтеглени до последния войник и няма да участват в силите на пакта в Източна Европа.