Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие единодушно решение за разсекретяване на информации на американското разузнаване относно произхода на COVID-19, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Подобно решение вече прие и Сенатът на Конгреса. Сега предстои то да бъде подписано от президента на САЩ, за да се превърне в закон. Ако товастане, разсекретяването трябва да бъде извършено в срок до 90 дни.

В подкрепа на предложението гласуваха 419 конгресмени, а против нито един. Дебатите преди това бяха кратки и всички бяха съгласни, че американците искат да получат отговори на въпроса относно това откъде е започнала смъртоносната вирусна пандемия и какво може да се направи, за да се предотвратят подобни епидемии в бъдеще.

Какво ще бъде разсекретено

Решението за разсекретяване се фокусира върху разузнавателни данни, свързани с Института по вирусология в китайския град Ухан, като в него се говори за "потенциални връзки" между изследванията, извършвани там и избухването на епидемията от COVID-19, която Световната здравна организация обяви за пандемия на 11 март 2020 г.

Трябва да бъде разсекретена всякаква или цялата информация, свързана с потенциални връзки между Института по вирусология в Ухан и източника на коронавирусната болест. Това включва и информация относно изследванията и други дейности, извършвани там и дали някои от изследователите са се разболели.

Американските разузнавателни агенции са разединени по въпроса дали изтичане от лаборатория или пък животни са вероятният източник на смъртоносния вирус. Експерти казват, че истинският произход на коронавирусната пандемия, отнела живота на повече от 1 милион американци, може да не стане известен години наред или дори никога.