Постоянният представител на Китай в службата на ООН в Женева Чен Сюй заяви, че военната лаборатория във Форт Детрик и Университета в Северна Каролина, САЩ, трябва да стане обект на прозрачно разследване с пълен достъп относно проучването на произхода на Covid-19. Това съобщи китайската информационна агенция "Синхуа", цитирана от онлайн изданието eadaily.com.

Китайският дипломат е написал писмо до генералния директор на Световната здравна организация, в което подчертава, че хипотезата за изтичане на коронавируса от Уханския институт по вирусология е крайно неправдоподобна.

В писмото се посочва, че Форт Детрик е военен научноизследователски институт на армията по инфекциозни заболявания и е център на американската военно-биологична дейност, известен със своите "незаконни, непрозрачни и небезопасни практики". Според писмото на китайския дипломат военната лаборатория е център на американската програма за разработване на биологически оръжия. Лабораторията е с четвърто ниво на биобезопасност и в нея се съхраняват проби от всички известни смъртоносни болести, като ебола, чума и коронавирус SARS.

Изредени хронологично са и редица случаи на инциденти и взривове от респираторни заболявания сред населението в района, близък до лабораторията. Сред тях е цитиран колективният иск, подаден през февруари 2016, от 106 американски семейства и отделни граждани от окръг Фредерик, щата Мериленд, във връзка с причинени вреди и смърт в резултат на въздействието на опасни материали. Поисканата компенсация е от 750 млн. долара.

През юли 2019 г. лабораторията е била закрита след установяване на редица нарушения, свързани с биобезопасността.

През март 2020 пък на сайта на Белия дом бе подадена петиция с молба правителството на САЩ да разкрие информацията, която се отнася до Форт Детрик и за причините за закриването й през 2019, както и дали този факт има отношение към пандемията от Covid-19. Отговор не е бил даден, пише още в писмото до СЗО представителят на Китай в ООН в Женева.

Само преди ден пък бе съобщено, че докладът на американското разузнаване, поръчан от президента Байдън, не дава категоричен отговор за произхода на Covid-19 - дали той е лабораторен, или появил се по естествен начин от природата.