Докладът на американското разузнаване за произхода на новия коронавирус не прави категорични заключения, съобщиха няколко местни медии, цитирани от Франс прес и БТА. Агенцията отбелязва, че документът, поръчан от президента Джо Байдън, не дава отговор на този деликатен въпрос, който е източник на напрежение между Съединените щати и Китай.

В края на май Байдън поиска от американското разузнаване, което тогава не бе в състояние да каже дали коронавирусът, появил се в края на 2019 г. в Ухан, е с животински произход, или е произлязъл от лаборатория в китайския град, да "удвои усилията си" и да открие отговора на загадката до 90 дни.

В. "Вашингтон пост" пише, че президентът на САЩ е получил вчера този свръхсекретен доклад, но той не дава категоричен отговор. Въпреки проведените изследвания и направените анализи, от американската разузнавателна общност не успели да се обединят около една хипотеза.

Друг американски ежедневник - "Уолстрийт джърнъл", обяснява отчасти липсата на категорично заключение с факта, че Китай не е предоставил достатъчно информация.

Дълго време отхвърляна от повечето експерти, теорията, че новият коронавирус е изтекъл при инцидент от лаборатория в Ухан, отново стана част от дебатите в Съединените щати. Все повече учени призовават за по-задълбочено разследване по въпроса, отбелязва АФП.

Китай, който отхвърля яростно хипотезата за лабораторния произход на вируса, обвинява САЩ, че разпространяват "конспиративни теории".

Новият патоген е причинил досега смъртта на близо 4,5 милиона души, според официални данни, събрани от АФП.