Правителството на Нидерландия съобщи днес, че ще продължи карантинните мерки, включително затварянето на училищата и магазините, с още най-малко три седмици, за да се спре разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

На пресконференция, предавана на живо по телевизията, премиерът Марк Рюте каза, че ограниченията трябва да останат в сила най-малко до 9 февруари.

"Това решение не е изненадващо, но все пак е голямо разочарование", добави той.

Премиерът нарече "много, много обезпокоителна" появата на открития във Великобритания нов вариант на вируса, който се предава много по-лесно. Рюте каза, че правителството е обмисляло, макар и с голяма неохота, въвеждане на вечерен час и е потърсило съвет от външни експерти дали да въведе такива тежки ограничения.

Училищата и много магазини в страната бяха затворени в средата на декември, а два месеца по-рано затвориха всички ресторанти и барове.

Броят на заразените през последните 7 дни е спаднал с 12 процента до 49 400 и това е втора поредна седмица на спад. Според министъра на здравеопазването между 2 и 5 на сто от новите случаи са от британския вариант на вируса.

Според премиера въпреки спада на заболеваемостта броят на новозаразените все още остава твърде висок, за да се мисли за разхлабване на мерките.

Миналата сряда Нидерландия последна от всички страни в ЕС започна своята ваксинационна кампания срещу КОВИД-19.

Испанското правителство пък съобщи, че ще удължи с още две седмици действието на рестрикциите за пътниците, пристигащи със самолет и кораб от Великобритания поради запазващата се несигурност около британския вариант на коронавируса, предаде Франс прес.

В момента е разрешено влизането от Великобритания само на хора, живеещи в Испания и Андора и това ще продължи до 2 февруари, посочи в комюнике правителството.

Подобно на много други европейски страни Испания реши да въведе това ограничение поради опасения, свързани с откриването във Великобритания на нов, по-заразен щам на коронавируса. Първоначално се предвиждаше мерките да траят само две седмици, но срокът беше удължен.

Епидемичната ситуация в Обединеното кралство продължава да се влошава, а същевременно в Испания се увеличава броят на случаите, свързани с новия вариант на вируса, отбелязва правителството.

По данни на испанското здравно министерство досега в Испания са установени около 70 заразени с новия щам.

Новият щам на коронавируса, открит първо в Република Южна Африка (РЮА), бе засечен за първи път в Германия, съобщи междувременно министерството по социалните въпроси на германската провинция Баден-Вюртемберг, цитирано от ДПА.

Мутацията на вируса, получила наименованието В.1.351 (или 501Y.V2) е установена в южния регион при пациент, който неотдавна се върнал със семейството си от дългосрочно пребиваване в РЮА.

На всички членове на семейството е направен тест за коронавирус пет дни след пристигането им. Те дали отрицателна проба, но седмица по-късно започнали да проявяват леки симптоми.

От 16-и януари всички пътници, пристигащи в Ирландия, трябва да предоставят отрицателен тест за Covid-19, направен в рамките на последните 72 часа, за да им бъде разрешено влизане в страната, обяви пък ирландското правителство.

Преди това Ирландия изискваше отрицателен тест за хора, пътуващи от Великобритания и Южна Африка. Пристигащите от тези две страни ще трябва да продължават да се карантинират в продължение на 14 дни, дори ако след пристигането имат втори отрицателен тест за коронавирус.

Ирландия съобщи за нарастващо разпространение през последните три седмици на новия по-заразен вариант на Covid-19, открит за първи път в съседна Великобритания. Открити са и три случая на варианта на коронавируса, открит за първи път в Южна Африка.

 

Съединените щати вероятно също ще изискват отрицателен тест за Covid-19 за всички пътници, пристигащи от чужбина, съобщи във вторник "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, запознати с вземането на подобно решение.

Съобщава се, че Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) ще обявят новите мерки по-късно във вторник, разширявайки изискванията си за пристигащите от Обединеното кралство до всички пътници, влизащи в страната, включително американците, които се прибират от чужбина.

Новите правила ще влязат в сила на 26 януари, съобщиха източници на "Уолстрийт джърнъл".

В същото време Канада и САЩ се споразумяха заради пандемията от новия коронавирус да не отварят общата си граница поне до 21 февруари, заяви днес канадският премиер Джъстин Трюдо, цитиран от ТАСС.

"Канада удължава (ограничителните) мерки на границата със САЩ с още 30 дни, до 21 февруари", каза Трюдо пред журналисти. Той обясни, че това е необходимо за сигурността на жителите на двете страни заради продължаващата пандемия.

Канадско-американската граница бе затворена на 21 март миналата година, като бе въведена забрана за всички несъществени пътувания, в частност с цел туризъм. Канадският премиер заяви тогава, че ограниченията ще останат в сила, докато двете страни не се убедят, че обичайният режим на преминаване на границата не води до рискове за здравето на хората. Срокът на действие на последните съгласувани от двете страни рестрикции изтичаше на 21 януари.

Канада и САЩ споделят най-дългата сухоземна граница в света. Тя е дълга почти 9000 километра, отбелязва ТАСС.