Руски учен, работил по хиперзвукови технологии, бе осъден за измяна на седем години затвор. Той бе признат за виновен в предаване на държавни тайни на чуждестранни граждани, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Осъденият е 76-годишния Александър Куранов, който ще излежава присъдата си в затвор с висока степен на сигурност и е глобен 100 хиляди рубли (1000 щатски долара), съобщи представител на съдебната система в Санкт Петербург.

Куранов е арестуван през 2021 г. По това време е бил генерален директор на Научноизследователския център за изследване на хиперзвукови системи, където е ръководил работа по новата версия на хиперзвуковия самолет от съветско време "Аякс".

Президентът Владимир Путин многократно е казвал, че Русия е световен лидер в хиперзвуковите ракети. Тази технология се отнася за оръжия, които могат да пренасят боеприпаси със скорост над 10 пъти по-голяма от скоростта на звука.

Украйна съобщи през април, че Русия е използвала пет хиперзвукови ракети "Циркон" от началото на войната при атаки по Киев. Путин потвърди през февруари, че Русия е използвала такъв тип ракети.

Куранов е обвинен в предаване на секретна информация относно изследванията си на хиперзвуковите технологии на чуждестранен гражданин, съобщи през 2021 г. агенция "Интерфакс".

Съдебният говорител каза, че съдебното решение е взето след две съдебни дела. Делата в Русия за измяна и шпионаж обикновено се гледат при закрити врата.

През последните години множество руски учени са били обвинявани в измяна по подозрение в предаване на чувствителна информация на чужди граждани. Критици на Кремъл твърдят, че арестите понякога се извършват на база безпочвена параноя, което се отрича от властите.

Данни от руския Върховен съд, анализирани от независимата медия "Вьорстка", сочат, че 39 души са осъдени за измяна през последната година, в сравнение с 16 през 2022 г.

В сряда в Русия беше отменена присъдата на физик, който е бил осъден на 12 години затвор за предаване на тайни на неназована държава членка на НАТО. Делото ще се разглежда повторно.

Професор Валерий Голубкин е работил в катедрата по теоретична и приложна аерохидромеханика в Московския физико-технически институт. Той беше задържан в края на 2020 г. по подозрение, а впоследствие и признат за виновен за предполагаемо предаване на секретни технологии на чужденци. Адвокатът му заяви, че Голубкин отрича обвиненията.