Руските власти обявиха за "екстремисти и терористи" двама управители на бар, които наскоро бяха арестувани за ЛГБТ "екстремизъм" в разгара на репресиите срещу сексуалните малцинства в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според съобщение на руската служба за финансово разузнаване, с което АФП се запозна вчера, 28-годишната Диана Камилянова и 21-годишният Александър Климов са включени в списъка на лицата, обявени за "терористи и екстремисти", още преди началото на съдебния процес срещу тях.

През ноември миналата година руският Върховен съд забрани "международното ЛГБТ движение", определяйки го като "екстремистко". Това е неясна формулировка, която отваря вратата за тежки наказания, отбелязва АФП.

Въз основа на тази забрана Камилянова и Климов, съответно администратор и артистичен директор на бар "Поза" в град Оренбург, бяха арестувани този месец и обвинени в "екстремизъм". Те са заплашени от присъди до 10 години затвор.

На 9 март полицейски служители нахлуват в бара посред нощ. Видеозапис от мястото на събитието показва хора, които лежат по очи на пода с ръце на главите.

Руският президент Владимир Путин отдавна насърчава традиционното "семейство", "традиционните ценности" и религията, а Западът е определян като "упадъчен", отбелязва АФП.

От 2013 г. насам в Русия действа закон, който забранява "пропагандата" на "нетрадиционни сексуални отношения", ако е насочена към непълнолетни. В края на 2022 г. този закон беше значително разширен и сега забранява всички форми на "ЛГБТ пропаганда" в медиите, интернет, книги и филми.