Влиятелният лидер на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня обяви, че няма да подаде оставка и ще доведе докрай оспорваната съдебна реформа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Върховният касационен съд на Румъния осъди вчера Драгня на 3,5 години затвор по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение. Присъдата подлежи на обжалване.

"Оставам начело на Социалдемократическата партия и няма да се поколебая да доведа докрай реформата на наказателния кодекс", каза Драгня след заседание на партийното ръководство.

"Ще бъдем по-радикални", каза той и добави, че левицата възнамерява да наложи нови текстове, като заобиколи парламента. Тя се опита да направи това и в началото на 2017 г., но беше принудена да отстъпи под натиска на вълна от протести, напомня АФП.

Националният изпълнителен комитет на СДП реши на заседанието днес да продължи да подкрепя своя лидер Ливиу Драгня на всички политически постове, които заема - председател на партията и председател на Камарата на депутатите в парламента, предаде агенция Аджерпрес.

В гласуван официален документ на СДП се посочва, че Ливиу Драгня е политически гарант на реализирането на програмата за управление и основен фактор на стабилност на управлението и на парламентарното мнозинство. Сред аргументите на социалдемократите са посочени още спазването на презумпцията за невинност и предвижданията в тази сфера на европейските директиви, решенията на Европейския съд по правата на човека и на румънския Конституционен съд, които смятат презумпцията за невинност като една от фундаменталните ценности на демокрацията и правовата държава.

На излизане от заседанието Ливиу Драгня определи присъдата на ВКС като "масова екзекуция".

"Вчера присъствах на масова екзекуция. Трябваше да бъдат осъдени девет души, за да се оправдае и моята присъда", коментира Драгня във връзка с останалите подсъдими по делото.