Унгарският премиер Виктор Орбан е подчертал пред американския посланик в Будапеща миналия месец, че има добри отношения с руския президент Владимир Путин и че се противопоставя на европейските санкции срещу Русия. Освен това той е разкритикувал остро имиграционната политика на Европейския съюз и милиардера Джордж Сорос за неговите усилия в подкрепа на нелегалната миграция в Унгария, като нищо от това не съвпада с визията на САЩ за Европейската политика, предава радио "Спутник", като се позовава на публикация в американското бизнес издание The Wall Street Journal.

Освен това той е казал на американските представители, че предпочита да провежда неутрална външна политика пред това да се съобразява с изискванията на Вашингтон, допълва Фокус.

Според информацията на американското издание, той, също така, е отхвърлил исканията на САЩ да противостои на предполагаемия кибершпионаж на Китай и да подкрепя Украйна срещу Русия, като е заявил, че иска неговата страна да бъде "неутрална, като Австрия".

Според вестника, премиерът ухажва Китай да инвестира в унгарската информационна инфраструктура. Смята се, че той също се противопоставя на преговорите на ниво министри между НАТО и Киев поради възраженията му срещу новия закон за образованието в Украйна, който според Будапеща е намалил възможността унгарското малцинство в Западна Украйна да учи на майчиния си език.

Представителите на Орбан са цитирани да казват също, че премиерът иска Унгария да се придържа към ангажиментите на НАТО и възнамерява да увеличи броя на изпратените на мисии войски.

Унгарският премиер, който в момента кара четвърти мандат, е подложен на остри критики в Брюксел във връзка с предполагаема атака срещу демократичните институции и гражданското общество, припомня "Спутник".

По-конкретно, той беше упрекван за твърдата си имиграционна позиция по време на миграционната криза през 2015 г. и последно за мерките срещу неправителствените организации (НПО), които помагат на бежанците и търсещите убежище.

Може би най-известният пример е финансираната от Джордж Сорос фондация "Отворено общество", която беше изгонена от Унгария по т.нар. "Закон спри Сорос".

Нещо повече, в момент, когато САЩ водят търговска война с Китай и се опитват да спрат руските проекти за газопроводи, Орбан изрази подкрепата си за инициативата "Един пояс, един път" на Пекин и си сътрудничи с Москва в енергийния сектор и в икономиката, като цяло.

Политическият анализатор Владимир Шаповалов каза пред "Спутник", че позицията на Орбан няма да остане без отговор от западните страни. Той предположи, че премиерът ще се изправи пред "доста тежка реакция" и вероятно ще бъде обект на "много сериозни информационни атаки".

Шаповалов не изключи "венецуелски сценарий" в Унгария, твърдейки, че Орбан може да бъде свален от власт чрез "репресивни решения" спрямо неговата страна от САЩ и техните съюзници.