Руският търговец на оръжия Виктор Бут, който неотдавна беше освободен от Вашингтон в рамките на размяна на затворници с Русия, предложи днес на бившия американски президент Доналд Тръмп да получи убежище в Русия, смятайки че той рискува живота си в САЩ, предаде Франс прес.

"Администрацията на президента Джо Байдън няма да се задоволи да Ви прекара през съдебната и наказателната система. Тя предпочита по-скоро да сложи край на живота Ви, отколкото да Ви остави да се пречкате на пътя й", се казва телеграма, изпратена от Бут на Тръмп.

"Вие ще бъдете добре дошъл в Русия, Вие ще намери тук убежище на мира и ще можете оттук да оглавите борбата за американския народ", допълва търговецът на оръжия.

Задържан в Тайланд през 2008 г. Виктор Бут беше осъден в САЩ на 25 години затвор. Той беше предаден на Русия през декември в размяна на американската баскетболистка Бритни Грайнър, която беше осъдена там за трафик на дрога, припомня БТА.

Москва и Вашингтон през последните години извършиха няколко такива размени.

Русия държи все още най-малко трима американци в затворите си, сред които и американския журналист Еван Гершкович, задържан миналата седмица и обвинен в шпионаж - първи подобен случай от съветската епоха, породил остри възражения от страна на западните страни.