Първата дама на САЩ Джил Байдън пристигна заедно с президента на САЩ Джо Байдън във военна болница в щата Мериленд, където ще се подложи на операция за отстраняване на лезия на кожата, открита по време на рутинен профилактичен преглед за рак на кожата, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.

Малката лезия е била открита неотдавна над дясното око на първата дама и тя ще се подложи на амбулаторна процедура за нейното отстраняване, каза лекарят на президента Кевин О"Конър в свое изявление миналата седмица.

"От предпазливост лекарите препоръчаха лезията да бъде отстранена", уточни той.

О"Конър каза, че 51-годишната Джил Байдън ще се подложи на често прилагана процедура, при която тънък пласт кожа се отстранява постепенно и внимателно, за да може да бъде изследвана за наличие на ракови клетки.

Това позволява на хирурга да е сигурен, че е отстранил цялата болна тъкан и намалява нуждата от друго лечение или последващи операции, става ясно от сайта на клиниката "Мейо".

Какво представлява операцията на Моос?

Процедурата е разработена в края на 30-те години на миналия век от хирурга Фредерик Мос и се използва за отстраняване на базални и плоскоклетъчни карциноми. Процедурата е модифицирана през 1970-те години на миналия век от д-р Пери Робинс, дерматолог и основател на Фондацията за рак на кожата.

Операцията на Моос остава най-успешната и с най-малко инвазивна техника за отстраняване на рак на кожата, като базално-клетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином. Използва се успешно и при някои случаи на меланом. Меланомът е най-смъртоносната форма на рак на кожата.

Базалноклетъчните карциноми са най-често срещаният тип рак на кожата, но растат бавно, така че обикновено са леки и могат да бъдат много лечими, ако бъдат открити навреме. Плоскоклетъчните карциноми са вторият най-често срещан тип рак на кожата и имат бърз растеж, но са лечими, когато се лекуват навреме, казват от Фондацията на рак на кожата.

Първо, хирурзите обикновено маркират мястото на биопсия на пациента и анестезират областта, за да я обезболят. Пациентите се държат будни по време на процедурата.

След това лекарят премахва видим слой кожна тъкан от зоната и го отнася в лабораторията за анализ. Микроскопският анализ на тъканните клетки се прави докато се извършва операцията. Границите на всеки тънък слой тъкан се анализират за възможни злокачествени заболявания, тъй като се отстраняват хоризонтално. Ако има ракови клетки, друг слой се отстранява от мястото на операцията и процесът се повтаря, докато раковите клетки изчезнат.

Тази техника е предназначена за отстраняване на целия тумор с минимални количества здрава тъкан. Това води до по-малко неточност. Поради тази причина, Моос хирургията е идеална за отстраняване на рак на кожата от лицето, ушите или гениталиите.

Байдън е активен защитник на борбата с рака

Борбата с рака е сред основните приоритети на Джил Байдън като първа дама. Белият дом каза, че тя е участвала, откакто четирима нейни приятели са били диагностицирани с рак на гърдата през 1993 г.  През 2015 г. синът й Бо Байдън почина от рак на мозъка.

През 2016 г. като вицепрецидент Джо Байдън стартира инициативата "Cancer Moonshot" за драстично намаляване на смъртността от рак. Миналата година Джо и Джил Байдън отново стартирана инициативата, чиято амбициозна цел е да намали смъртността от болестта с 50% през следващите 25 години.

 

Пандемията от COVID-19 е една от причините за подновяването - според съобщенията инициативата ще бъде фокусирана върху скрининговите програми за рак, много от които бяха преустановени поради ограничителните мерки през последните две години. "Това е приоритет на Белия дом.", каза Байдън на пресконференция, по време на която беше обявено подновяването на инициативата.

Президентът Джо Байдън има дълбок личен интерес към изследванията на рака - през 2015 г. синът му Бо умира от глиобластом - агресивен рак на мозъка.