Организацията на обединените нации (ООН) ще остане в Афганистан, за да достави помощ на милиони отчаяни афганистанци въпреки налаганите от талибаните ограничения, сред които изпъкват затрудненията за нейния женски персонал, заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Ройтерс (Reuters). Той обаче предупреди, че финансирането пресъхва.

В края на декември м.г. талибаните забраниха на националните и международните организации за хуманитарна помощ да наемат афганистански жени, а на 4 април разшириха това ограничение и върху афганистанките, наети от ООН. 

А в края на април т.г. ръководителят на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) Ахим Щайнер каза, че ООН е готова да се изтегли от Афганистан следващия месец, ако не успее да убеди талибаните да позволят на местните жени да работят за организацията.

Сега Гутериш, говорейки пред медиите след срещата на пратеници от повече от 20 държави в Доха, които обсъждаха общ международен подход към Афганистан, също така каза, че опасенията относно стабилността в страната нарастват.

"Ние оставаме и изпълняваме и сме решени да търсим необходимите условия, за да продължим да изпълняваме... участниците се съгласиха за необходимостта от изграждане на стратегия за ангажиране", каза Гутериш.

Наложената забрана върху участието в програмите на жени от афганистанския персонал на ООН, обявена от талибанските власти миналия месец, е нарушение на човешките права, отбеляза Гутериш.

"Никога няма да замълчим пред безпрецедентните системни атаки срещу правата на жените и момичетата", подчерта генералният секретар на ООН.

Той предупреди, че твърде малко са финансовите обещания след хуманитарния призив тази година, "запълнен" малко над 6% и недостигащ 4,6 милиарда долара, поискани за страна, в която по-голямата част от населението живее в бедност.

В двудневната среща участватха специални пратеници на САЩ, Китай и Русия, както и на основните страни донори на Афганистан. Поканени бяха общо 25 страни и организации. Талибанското правителство не получи покана за участие от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Фокусът падна върху подхода, който да бъде възприет към властите в Кабул и и врху това как да бъдат накарани те да смекчат позициите си по правата на жените.

След форума Гутериш подчерта, че срещата не е имала за цел да признае администрацията на талибаните - което никоя страна не е направила официално. Той каза, че е готов да се срещне с представители на талибаните в "точния момент за това, но днес не е подходящият момент".

Талибанската администрация твърди, че зачита правата на жените в съответствие с тяхното тълкуване на ислямския закон и че територията на Афганистан няма да бъде използвана за военни действия или насилие срещу други нации.

На 28 април Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, в която призова талибаните незабавно да отменят все по-строгите ограничения срещу жените и момичетата в Афганистан. В проява на рядко постигано единство САЩ, Русия и Китай подкрепиха резолюцията.

Налаганите от талибаните ограничения

Когато завзеха властта през август 2021 г. след изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от Афганистан, талибаните обещаха да действат по-умерено, отколкото по време на първото си управление между 1996 и 2001 г. През последната година обаче талибанските лидери постепенно отново започнаха да налагат суровото си тълкуване на ислямското право. Те забраняват момичетата да посещават училище след шести клас, а жените са почти постоянно затворени в домовете си и не могат да излизат и да пътуват без да бъдат придружавани от мъж настойник.

В края на декември м.г. талибаните забраниха на националните и международните организации за хуманитарна помощ да наемат афганистански жени, а на 4 април разшириха това ограничение и върху афганистанките, наети от ООН.

От 5 април насам 3300 афганистански граждани, които работят за ООН - 2700 мъже и 600 жени, остават по домовете си вкъщи, но Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН, заяви, че те продължават да работят и че ще им бъде платено.

"Справедливо е да се каже, че в момента цялата система на ООН трябва да направи крачка назад и да преоцени способността си да работи там" (в Афганистан), каза още Ахим Щайнер, когото Асошиейтед прес цитира на 18 април. "Но не става въпрос за преговори за основните принципи, за правата на човека."