Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че "остро осъжда сериозната ескалация, представена от широкомащабната атака, предприета срещу Израел от Ислямска република Иран тази вечер. Призовавам за незабавно прекратяване на тези враждебни действия."

"Дълбоко съм обезпокоен от много реалната опасност от опустошителна ескалация в целия регион. Призовавам всички страни да проявяват максимална сдържаност, за да избегнат всякакви действия, които биха могли да доведат до големи военни конфронтации на множество фронтове в Близкия изток.

"Многократно съм подчертавал, че нито регионът, нито светът могат да си позволят нова война", заяви Гутериш, цитиран от "Таймс ъв Израел".

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел осъди ударите на Иран срещу Израел като ги определи като "безпрецедентна ескалация".

"ЕС категорично осъжда неприемливата иранска атака срещу Израел", написа той в платформата "Екс", цитиран от "Таймс ъв Израел".

"Това е безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност."

По-рано иранската държавна телевизия обяви, че Корпусът на гвардейците на Ислямската революция е предприел "масирана атака с дронове и ракети" срещу Израел.

Президентът на САЩ Джо Байдън написа в "Екс": "Току-що се срещнах с моя екип по национална сигурност за актуална информация относно атаките на Иран срещу Израел. Нашият ангажимент към сигурността на Израел срещу заплахите от Иран и неговите поддръжници (проксита) е железен."

Британският премиер Риши Сунак осъди "безразсъдната" атака на Иран срещу Израел, която според него показва неговото "намерение да всее хаос в собствения си заден двор", предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Тези удари заплашват да разпалят напрежение и да дестабилизират района. Иран за пореден път показва, че възнамерява да сее хаос в собствения си заден двор", се казва в изявление на Сунак.

"Великобритания ще продължи да се застъпва за сигурността на Израел и за тази на всички наши регионални партньори, включително Йордания и Ирак", допълни премиерът.

Италия следи с внимание и безпокойство ситуацията след изпращането на ирански дронове срещу Израел, съобщи тази нощ италианският външен министър Антонио Таяни в мрежата "Екс".

"Следим внимателно и с тревога случващото се в Близкия изток. Разговарях с министър-председателката (Джорджа Мелони) и с министъра на отбраната (Гуидо Крозето) - правителството е готово да се справи с всеки сценарий", заяви Таяни, цитиран от Франс прес и БТА.

Париж също осъди иранската атака.

Франция осъжда нападението срещу Израел от страна на Иран, който "премина нов праг с дестабилизиращите си действия", заяви френският външен министър Стефан Сежурне в "Екс".

"Решавайки се на такъв безпрецедентен акт, Иран преминава нов праг в дестабилизиращите си действия и създава риск от военна ескалация", предупреди Сежурне. "Франция отново потвърждава ангажираността си със сигурността на Израел и го уверява в своята солидарност", допълни той.

Министерството на външните работи на Египет публикува изявление, в което изразява своята "дълбока загриженост" относно атаката на Иран срещу Израел и призовава страните да проявяват "най-голяма сдържаност", като същевременно успява да избегне изричното осъждане на Техеран, отбеляза "Таймс ъв Израел".

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия изрази дълбоката си загриженост по отношение на развитието на ситуацията в региона, като не споменава нито Израел, нито Иран - още повече да осъди Техеран за атаката му срещу Израел, отбеляза израелското издание.

Рияд призовава всички страни към сдържаност.