Американската армия, действаща от неразкрити бази в региона, е свалила рнеопределен засега брой ирански дронове в провинциите Свейда и Дераа в Южна Сирия близо до границата с Йордания, съобщиха източници за сигурността пред Ройтерс, цитирани от "Таймс ъв Израел".

Самолетите на Британските кралски военновъздушни сили в Близкия изток "ще прихванат всякакви въздушни атаки в обсега на съществуващите ни мисии, както се изисква", след като Иран атакува Израел с дронове и ракети, заяви Министерството на отбраната на Великобритания.

"В отговор на увеличените ирански заплахи и нарастващия риск от ескалация в Близкия изток, правителството на Обединеното кралство работи с партньори в целия регион, за да насърчи деескалацията и да предотврати по-нататъшни атаки", се добавя в изявлението.

Йордански самолети свалиха десетки ирански дронове, летящи през Северна и Централна Йордания, насочени към Израел, твърдят два източника от регионалната сигурност в драматична демонстрация на подкрепа от Аман, който остро критикува Израел за войната му в Газа.

Източниците отбелязват, че дроновете са били свалени във въздуха от йорданската страна на долината на река Йордан и са се насочвали към Йерусалим. Други са били прехванати близо до иракско-сирийската граница. Повече подробности не се съобщават.

Израел планира "значителен отговор" на безпрецедентния залп от ирански дроневе срещу него, съобщи рано в неделя Канал 12, като цитира неназован високопоставен израелски служител.

Междувременно медици лекуват 10-годишно момче в Южен Израел, което е било ранено от шрапнел след прихващането на ирански дрон над района.

Момчето е от бедуински град близо до Арад и е в тежко състояние. ТГранспортирано е в болница Сорока в Беершеба.

Няма съобщения за други ранени в резултат на иранската атака.