Незабавно разследване от страна на САЩ за хакерската атака срещу милиардера Джеф Безос поискаха експертите от Организацаята на Обединените нации. Те са категорични, че има достатъчно доказателства за умишлена злоупотреба с данните на собственика на елитното издание "Вашингтон пост".

Според анонимни източници от разследването на 1 май 2018 година телефонът на милиардера е бил хакнат. Твърди се, че това се е случило посредством вирус, който му е умишлено изпратен под формата на съобщение от престолонаследника на Саудитска Арабия - Мохамед бин Салман. 

Около 5 месеца по-късно е убит журналиста на "Вашингтон пост" Джамал Кашоги. 

Около 9 месеца след хакването интимни снимки от телефона на Безос попадат в ръцете на таблоид. 

Експертите от ООН не изключват всички тези случаи да са свързани помежду си.

Специалните докладчици - Агнес Каламар и Дейвид Кей, заявиха в съвместно изявление, че са „сериозно загрижени“ от доказателства, които са прегледали и биха могли да заключат, че очевидно Безос е следен и наблюдаван. Те се опасяват, че става въпрос за груба намеса в редакционната политика на "Вашингтон Пост.

"Прави се усилие да се повлияе и да се наложи цензура на "Вашингтон пост" за публикациите, свързани със Саудитска Арабия ”, обобщават те.

Редакцията на "Вашингтон пост" в Саудитска арабия" и по-специално журналиста Кашоги неведнъж са публикували критични коментари за управлението на страна, като директно е обвиняван престолонаследника Салман в репресии срещу интелектуалци. 

Изявлението на експертите от ООН идва след като престижното издание "Гардиан" потвърди, че също разполага с информация за хакването на мобилния телефон на собственика на "Амазон".

Саудитска Арабия определи подозренията срещу принца за "абсурдни".

В приложение към доклада си експертите от ООН са уточнили и някои детайли около случая. 

Въпросният файл с вирус, изпратен от принца на Саудитска Арабия, всъщност съдържа образ на жена със сардински надпис. По думите на  експертите на снимките е жена, която прилича досущ на онази, която бе сочена за любовница на Безос от таблоида няколко месеца по-късно. Когато снимката е пратена на Безос, аферата все още не е била известна публично.

Следват публикациите с интимни селфита на Безос. Таблоидът отрича да е получил информация от трета страна за пикантериите. 

Драматичните събития, които създадоха вълнение от "Уолстрийт" до Силициевата долина, може да доведат до криза в отношенията със Саудитска Арабия, алармират експертите. 

Според докладчиците след технически анализ категорично доказано е, че Безос е "обект на натрапчиво наблюдение чрез хакване на телефона му в резултат на съобщение, изпратено от престолонаследника Мохамед бин Салман чрез  WhatsApp".

Зловредният вирус е активиран на 1 май 2018 г. Количеството източени лични данни нараства неимоверно и не е спряно в продължение на няколко месеца. 

Вирусът е инфилтриран чрез шпионски софтуер като този, разработен от NSO Group - частна израелска компания за следене. От своя страна NSO отрекоха тези твърдения. 

„Можем да кажем недвусмислено, че нашата технология не е използвана в този случай.“, гласи отговорът им.

Всички видни участници в Световния икономически форум в Давос са предупредени да внимават в комуникацията с престолонаследника на Саудитска Арабия. Известно е и кои от тях наскоро са се срещали с него, обясняват експертите от ООН. 

"Трябва да се вдигне тревога, целият свят трябва да е наясно, че телекомуникационните системи са уязвими", категорични са експертите. Те изразиха и разочарование, че по време на конференциите в Давос проблемът със следенето и хакването на личните данни е останал встрани от темите за разговор. 

"Не поставиха акцент върху това, че всъщност всички присъстващи са уязвими. Разкритието, че бъдещият крал на Саудитска Арабия може лично да е участвал в хакерската атака срещу милиардера и собственик на "Вашингтон пост" и "Амазон" трябва отново да постави на фокус убийството на Джамаш Кашоги, списващ в изданието на Безос", обобщиха експертите от ООН.