Украинският филмов режисьор и активист за правата на човека Олег Сенцов получи на 26 ноември лично наградата за 2018 за свобода на мисълта, след като беше освободен от затвора на 7 септември 2019 г. при споразумение за размяна на затворници между Русия и Украйна, съобщи пресслужбата на Европейския парламент (ЕП). Той бе осъден от руските власти заради участието си в протести срещу анексирането на родното му място Крим.

При връчването на наградата председателят на ЕП Давид Сасоли се обърна към Олег Сенцов с думите: "Вие ясно отстоявахте своите принципи и убеждения, заради което платихте висока цена, загубвайки свободата си. Нито един човек не би трябвало да плаща за това".

Сасоли изказа адмирации за решимостта на борците за свобода, които са готови да протестират срещу нарушаването на човешките права. "Г-н Сенцов беше освободен, но много други хора, включително блогъри и журналисти като Станислав Асеев, са задържани като заложници в Източна Украйна, отбеляза председателят на ЕП и призова и те да бъдат освободени.

"За мен е огромна чест и огромна отговорност да получа тази награда. Приемам я не като лично отличие, а като награда за всички украински политически затворници, които са били в руски затвори, и за всички онези, които са все още там", заяви Олег Сенцов пред евродепутатите. Той изказа своето възхищение към ЕС и неговите демократични ценности и разкритикува "милитаристичните" практики на Русия.

Олег Сенцов бе осъден на 20 години затвор в Русия по обвинения за подготовката на терористични актове. Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" определи съдебното дело срещу него като "несправедлив процес пред военен съд".

Той се превърна в символ на около 70-те украинци, незаконно арестувани и осъдени на дълги години затвор от руските окупационни сили на Кримския полуостров, се казва в съобщението на ЕП.

Сенцов обяви гладна стачка през май 2018 г., която прекрати едва на 6 октомври 2018 г. под заплахата, че ще бъде хранен насила.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.