Хиляди хора, между които и германският канцлер Олаф Шолц и неговият външен министър Аналена Бербок, излязоха днес в източногерманския град Потсдам, за да протестират срещу крайнодесния екстремизъм, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Масовата проява се провежда само няколко дни след огласяването на доклад за резултатите от разследване как десни екстремисти и политици от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" са се срещнали през есента, за да обсъдят планове за масово депортиране на милиони мигранти от Германия.

Около 10 000 души са се присъединили към днешния митинг в района на Стария пазар (Алтмаркт) в Потсдам, съобщи кметът на града Майк Шуберт, по чиято инициатива се проведе протестът, добавя БТА.

Потсдам е столица на граничещата с Берлин провинция Бранденбург, където живеят и Шолц, и Бербок. Демонстрантите издигнаха плакати с лозунги като "Ние оставаме заедно" и други, в подкрепа на мултиетническото население.

"Застанала съм тук като един от хилядите жители на Потсдам, които се застъпват за демокрацията и срещу стария и новия фашизъм", каза Бербок за ДПА.

В митинга участваха и местни партийни лидери от Германската социалдемократическа партия на Шолц, консервативния Християндемократически съюз, "Съюз 90/Зелени" и партия "Левите".

Протестът беше в отговор на репортаж на медията "Коректиф" по-рано през седмицата, която разкри подробности за среща във вила в Потсдам през ноември. На срещата са присъствали членове на крайнодясната АзГ, представители на ХДС и на ултраконсервативната група "Вертеунион".