Германският канцлер Олаф Шолц увери украинския президент Володимир Зеленски в подкрепата си за започването на преговори за присъединяването на Украйна към ЕС, предаде ДПА.

Шолц подчерта, че бъдещето на страната е евросъюза и че Германия ще продължи да я подкрепя, включително и във военния сектор, се казва в съобщение на пресслужбата на германското правителство.

Украйна, също както и съседна Молдова, изчакват решение за стартирането на преговори за присъединяване към ЕС, припомня БТА. На 8 ноември ЕК издаде препоръка за предприемането на тази стъпка и предстои да се вземе официално решение на годишната среща на върха на ЕС, която ще се състои на 14 и 15 декември.

Все още не е ясно дали страните членки ще последват препоръката на и ще дадат зелена светлина на преговорите, отбелязва ДПА. Основната причина е, че засега има условия, които Киев не е покрил изцяло.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел миналата седмица посети столиците на Украйна и Молдова, за да засвидетелства пълната си подкрепа за усилията им бързо да започнат преговори с Брюксел. Но същевременно той ги предупреди, да не смятат въпроса за предрешен.

В последно време Зеленски няколко пъти повтори, че страната му полага усилия за изпълняването на всички необходими реформи.