Огромен пожар се разрази през последните 24 часа в западната част на остров Мауи, Хавай, като най-засегнат е историческият град Лахайна. Властите съобщават, че най-малко шестима души са загинали. Деца и възрастни са се гмуркали в океана, за да се спасят от пламъците. Изгорели са исторически постройки, автомобили, градът е сринат. 

Длъжностни лица казаха, че 271 сгради са повредени или разрушени и десетки хора са ранени. Те се страхуваха, че броят на жертвите може да нарасне.

Силните ветрове са причинили и спиране на електрозахранването на хиляди домакинства, като се е наложило и приземяване на хеликоптерите, използвани за гасене на пожара.

Към момента летището на остров Мауи работи без прекъсване, но местните власти апелират към гражданите да не пътуват до острова без наложителна причина. Над 4000 туристи изчакват да отпътуват от острова. Районът за евакуации се очаква да бъде разширен, в случай че пожарникарите не успеят да овладеят стихията.

Горските пожари в американския щат Хавай, разпалвани от силни ветрове, изгориха множество постройки, наложиха евакуация и причиниха прекъсване на електрозахранването на няколко места, предаде Асошиейтед прес.

Снимка: БТА/АР

В същото време пожарникарите са се опитали да достигнат до други райони, които са били откъснати заради съборени дървета и стълбове на електропроводи.

Националната метеорологична служба на САЩ съобщи, че ураганът "Дора", преминаващ южно от Хавайските острови на безопасно разстояние от 500 мили (805 километра), отчасти е причинил силни пориви на вятъра със скорост над 97 км/ч. 

Изпълняващата длъжността губернатор на Хавай Силвия Люк обяви извънредно положение и повика на помощ хавайската Национална гвардия.

Според говорител на окръг Мауи заради силните пориви на вятъра хеликоптерите не са могли да изхвърлят вода върху пожарите от въздуха или да определят по-точно мащабите им, а пожарникарите се натъкнали на пътища, блокирани от повалени дървета и стълбове на електропроводи докато се борили с огнищата във вътрешността на острова.

Снимка: БТА/АР

Около 13 000 семейства в окръг Мауи са без електричество, съобщи местната електроснабдителна компания.

Пожарите са били рядкост в Хавай и на други тропически острови преди появата на хората и местните екосистеми се развивали без тях. Това означава, че при избухването на пожари могат да възникнат големи екологични щети. Пожарите, например, унищожават растителността.

Снимка: БТА/АР

Когато пожарът е последван от обилни валежи, дъждът може да отнесе рохкавата почва в океана, където тя е възможно да задуши полипите, които изграждат кораловите рифове, отбелязва Асошиейтед прес.

МВнР съветва българските граждани да избягват продължителен престой на открити места, афектирани от все още активния пожар, както днес, така и през следващите дни. Изключително важно е да следват инструкциите и препоръките на местните власти, добавят от ведомството.

При нужда от съдействие българските граждани могат да намерят нужната информация и контакти тук.