Очевидци са заснели катастрофата на хеликоптера Ми-8, който се разби в Красноярския край, след като закачи с витлото си конструкцията с външно окачване за превоз на товари на друг вертолет.

При инцидента загинаха 18 души, а разследващите работят по всички възможни версии, включително грешка на пилота. На място е създаден оперативен щаб, а за разследването на причините за тежката катастрофа е сформирана и комисия в Междудържавния авиационен комитет.

"Следователите изземат документацията за полета и разпитват персонала, обслужил вертолета. Разпитват се и свидетели на катастрофата", заяви пред журналисти говорителката на Следствения комитет Светлана Петренко.

Хеликоптерът Ми-8 АМТ с 15 пътници на борда и тричленен екипаж се е блъснал във външната конструкция, превозваща товар, на други вертолет, в резултат на което е паднал, разбил се и изгорял.

Двете машини излетели един след друг в района на Ванкорското нефтонаходище. Първи излетял вертолет Ми-8 с външно окачения товар и без пътници на борда, а след него - вторият Ми-8АМТ с пътници - работници от смените на помпена станция.