Назначените от Москва власти на Запорожка област, една от т.нар. "нови територии" (заедно с Донецк, Луганск и Херсон), разпоредиха евакуацията на 70 000 души от 18 населени места, които се намират в близост до фронтовата линия.

През последните дни обстрелът от украинските сили в района е станал по-интензивен, предаде Ройтерс. От друга страна има предположения, че очакваната украинска пролетна контраофанзива ще започне в Запорожка област, 80% от която е под руски контрол, отбелязва информационната агенция.

"През последните няколко дни противникът засили обстрелите срещу населени пунктове, разположени в непосредствена близост до линиите на бойно съприкосновение. Във връзка с това реших да изведа от обсега на вражеския обстрел децата с родителите им, възрастните хора, инвалидите и пациентите на лечебните заведения и на първо време да ги преместя по-навътре в областта", заяви губернаторът на Запорожка област Евгений Балицки, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му това е временно решение, което се отнася до жителите на общо 18 населени места.

Андрей Козенко, който е заместник на Балицки, допълни, че ще бъдат евакуирани около 70 000 души. Той каза още, че евакуацията ще се извърши на доброволни начала и че децата ще продължат да посещават учебни занятия в териториите, в които бъдат преместени. Осигурени са и легла в стационари за евакуираните лежащоболни.

Всички органи на властта в Запорожска област работят нормално, увери Козенко и подчерта, че няма повод за паника. "Няма извънредна ситуация, правим всичко според предварително разработения план. Решението беше взето днес, но ние бяхме подготвени и прилагаме тези мерки", посочи той.