Разследване срещу губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо разкри, че той е упражнявал сексуален тормоз срещу много настоящи и бивши служителки на щатското правителство, съобщи днес генералната прокурорка на щата Летиша Джеймс, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Продължилото близо пет месеца разследване, извършено от двама външни адвокати, които са говорили със 179 души, е установило, че администрацията на Куомо се е характеризирала с "враждебна работна среда", изпълнена с "повсеместен страх и заплахи".

"По-специално разследването е установило, че губернатор Андрю Куомо е упражнил сексуален тормоз срещу настоящи и бивши служителки на администрацията на щата Ню Йорк чрез непозволено опипване и нееднократни обидни забележки със сексуален подтекст, които създали враждебна работна среда за жените, работещи там ", каза днес на пресконференция прокурор Джеймс.

В най-малко един от случаите, разследването е установило, че Куомо и негови висши служители са предприели преследване срещу бивша служителка, която го обвинила в злоупотреби.

Разследването разкрива, че Куомо е тормозил сексуално и жени извън администрацията.

Миналата зима се появиха множество твърдения, обвиняващи го в опипване и сексуален тормоз на негови служителки или на жени, с които се е срещал на публични събития. Губернаторът отрича да е извършил нещо нередно, а в последните месеци възприе по-твърд тон, поставяйки под въпрос мотивите на многобройните си обвинителки и критици.