Канадският премиер Джъстин Трюдо беше замесен в скандал, свързан с расова дискриминация. Списание "Тайм" публикува негова снимка от преди 18 години, на която е облечен с роба и тюрбан на главата, а лицето, вратът и ръцете му са боядисани в кафяво.

Критиците на Трюдо реагираха остро и нарекоха поведението му расистко.Това става само седмица след началото на предизборната кампания в Канада, предадоха световните агенции.

Кадърът е направен по време на гала вечер наречена Арабски нощи, организирана от частната академия "Уест Пойнт Грей", частно училище, където Трюдо е преподавал. Тогава той е бил на 29 години. Снимката е влязла в годишника за 2000-2001 г. Изданието цитира говорителка на Либералната партия, която е потвърдила, че снимката е автентична.

"През 2001 г., когато бях учител във Ванкувър, участвах в гала вечер по случая края на годината. Аз се облякох с костюм на Аладин и си сложих грим. Не трябваше да го правя. Трябваше да помисля, но не го направих. Извинявам се искрено. И наистина съжалявам", каза канадският премиер, който подчерта, че не е имал представа, че подобни практики се смятат за расистки и обидни.

Трюдо е ревностен привърженик на мултикултурализма в страната.

Въпреки това, лидерът на Консервативна партия на Канада Андрю Шиър заяви, че снимката доказва, че премиерът е негоден да управлява страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Бях изключително шокиран и разочарован тази вечер, когато научих за действията на Трюдо", подчерта консервативният лидер в Квебек, където води кампания за предстоящите на 21 октомври национални избори. - "Гримирането на лицето в кафяво е подигравка и проява на открит расизъм. Това, което канадците видяха тази вечер, е човек с пълна липса на преценка и почтеност и човек, който е негоден да управлява страната", добави той.

Трюдо вече се готвеше за тежка битка в предизборната кампания за предстоящите федерални избори този месец, въпреки процъфтяващата икономика и рекордно ниските равнища на безработица. Причината беше скандалът с компанията Ес Ен Се-Лавален. Бившата министърка на правосъдието Джоди Уилсън-Рейбоулд заяви, че й е бил оказван натиск да позволи на предприятието да избегне съдебен процес по обвинение в даване на подкуп.