Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува Китай, че бойкотира мирната конференция за Украйна, която ще се състои в Швейцария по-късно този месец, предадоха ДПА и БТА.

В подкаст интервю за германската регионална обществена телевизия Ен Де Ер (NDR) Столтенберг изрази съжаление, че Китай е решил да не участва.

Швейцария е поканила около 160 държави на срещата на 15 и 16 юни, за да обсъдят възможните начини за постигане на траен мир в Украйна.

Миналата седмица Китай обяви, че няма да участва. Говорителката на китайското външното министерство в Пекин Мао Нин заяви, че има значително разминаване между замисъла на конференцията и очакванията на Китай, както и общите очаквания на международната общност.

Столтенберг каза, че отказът на Китай не е изненадващ. Китай не само не осъди инвазията, но и точно преди срещата президентът Си Цзинпин и руският му колега Владимир Путин подписаха споразумение, в което си обещаха безгранично партньорство, отбеляза ръководителят на НАТО.

Столтенберг заяви, че след инвазията Китай продава модерни технологии, микроелектроника и друго оборудване, за да подпомогне руската военна икономика, което дава възможност на Русия да продължи войната срещу Украйна.

Швейцария потвърди, че в мирната конференция ще участват повече от 80 държави. Русия, която нахлу в Украйна преди повече от две години, не получи покана.