Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново отправи остри критики към Парижкото споразумение за климата в туит, в който казва:

"Парижкото споразумение не работи добре за Париж. Протести и безредици в цяла Франция. Хората не искат да плащат големи суми пари, предимно на развиващи се страни (които са управлявани по спорен начин), уж за опазване на околната среда. Те скандират "Искаме Тръмп!" Обичам Франция".

45-ият президент на САЩ не за първи път изказва мнението си за Парижкото споразумение, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. Във вторник Тръмп препрати туит на консервативния коментатор Чарли Кърк, който заявява, че Франция е разтърсена от бунтове "заради крайнолевите данъци над бензина" и добавя: "По улиците на Париж хората скандират "Искаме Тръмп".

Според отдела на АФП за проверка на фактите, Чарли Кърк изглежда е цитирал видео, публикувано на 2 декември в Туитър. То е представено като записано във Франция, но в действителност е записано в Лондон, вероятно през юни, добавя АФП.

Напрежението в Париж днес се повиши в късните сутрешни часове около прочутия булевард Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", хиляди от които дойдоха да демонстрират с викове "Оставка на Макрон".

Френската столица бе поставена под засилена охрана. Блокади по пътища затрудняват движението в този нов ден на висока мобилизация в цяла Франция. Властите засилиха контрола по гарите и систематично претърсваха хора около местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани не по-малко от 89 000 служители на органите на реда, а в Париж те са 8000. На някои места са разположени бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка. 

"Жълтите жилетки", които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като демонстрират и организират блокади и седящи стачки в цялата страна.

Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата, първоначалното искане на "жълтите жилетки", не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии, отбелязва АФП.

На снимката: Вандали разбиват витрината на заведение от веригата "Старбък" в Париж