Решението му е в името на свободата на вероизповеданието, която се гарантира от американската конституция, предадоха световните агенции.

"Като гражданин и като президент смятам, че мюсюлманите имат същото право да практикуват религията си, каквото има всеки друг в тази страна. Това включва правото да се построи място за вероизповедание и общностен център в частен имот в южен Манхатън", заяви Обама на официална вечеря по случай ислямския свещен месец рамазан в Белия дом, предаде БТА.

На традиционната вечеря ифтар присъстват дипломати от ислямски държави и представители на мюсюлманската общност в САЩ. "Това е Америка и нашият ангажимент в подкрепа на религиозната свобода трябва да е непоклатим. Принципът, съгласно който хора от всякакви вероизповедания са добре дошли в тази страна и няма да получават различно отношение от правителството, е от основно значение за това, което сме", заяви Обама, цитирайки първата поправка към конституцията на САЩ, в която се гарантира свободата на вероизповедание.

Досега Белият дом не заемаше позиция по спора около проекта за строеж на джамия близо до Кота нула в Ню Йорк и единствено заявяваше, че това е местен въпрос. Кота нула е мястото, където се издигаха кулите близнаци от Световния търговски център, които бяха разрушени при атентатите от 11 септември 2001 г. Строежът на джамията бе одобрен през май от общинския съвет на Ню Йорк и това решение предизвика бурни дебати.

Поддръжниците на проекта заявяват, че това ще помогне да се преодолеят стереотипите, от които продължава да страда мюсюлманската общност в града след атентатите от 11 септември, взели около 3000 жертви в Ню Йорк. Противниците на проекта заявяват, че построяването на джамия на две пресечки от Кота нула е поругаване на паметта на загиналите.

Обама призна деликатността на въпроса и подчерта, че "атентатите от 11 септември бяха дълбоко травмиращо събитие за САЩ". "Болката и страданието на тези, които са загубили близките си е невъобразима. Разбирам каква емоция поражда този въпрос. Кота нула е без съмнение свята земя", каза президентът на САЩ. "Не трябва никога да забравяме тези, които загинаха така трагично на 11 септември и не трябва никога да преставаме да почитаме паметта на тези, които реагираха на нападението - от пожарникарите, които се втурнаха по изпълнените с дим стълби до войниците ни, които и днес са разположени в Афганистан", заяви Обама.