Обама защити строежа на джамия край Кота нула

Президентът на САЩ Барак Обама защити правото да се построи джамия близо до мястото на атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк.

Обратно в новината

Коментари - Обама защити строежа на джамия край Кота нула | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Виж,умник за твое сведение в Турция има само една "Света София"построена още по-време на турското ни робство е това е било с политическа цел да покаже Турция пред света че уважава "Раите"-сега тази църква е под егидата на ЮНЕСКО подобно и джамиите в България.Към настоящия момент не съм чул да се строят християнски паметници в Турция,но в Б-я се построиха доста джамии.Що се касае до Иран можеш да отидеш и да се афишираш като християнин да те видя

По време на турското робство не е била сегашната световна ситуация.Това са пълни глупости.Второ само един човек които не е истински запознат може да повтаря ,като папагал пропаганда.Но сайтовете и те пускат само подбрани коментари.Тази теза за лош етнос и религия вече сме я гледали при Хитлер.Тогава бяха евреите.Те също казват на не евреите гой.Този сценарий е ясен.Имаш право на мнение,но грешка е да се демонизират хора и религий.Вярващите в исляма са 1,500000 по света.Просто е очевадно ,че политиката/пропагандата/ оправдаваща сегашните цели на "Великите"сили върши работа.Много хора сигурна съм в това дето пишат тук не са чели нито тората ,нито библията ,нито корана.За това ,че Хитлер имаше големи успехи и това доведе до страданията на много хора и защо,защото не харесвал евреи и мислел,че е върха.Не може да се говори така.Мир.Но съм сигурна ,че коментара ми ако бъде пуснат няма да бъде разбран,просто хората имат нужда да мразят и да се чустват велики ,независимо от това дали е истина или не.Това е и основния принцип на демокрацията ,всеки да има право на мнение и право да го изкаже,защото като по един въпрос се чуят няколко мнения имаш право да избереш и усмислиш ситуацията ,а и трябва да си подготвен ,затова и повечето хора на отговорни постове имат съветници,които да са чели и да знаят за какво става на въпрос.Но ако прочете коментарите и на двете новини по тази тема ,ще видите Обама бил черен ,това не е престъпление,бил мюсюлманин-недоказано и повече от сигурно невярно.Все едно че си на събрание на куклусклан.А дали ние виждаме другите лоши ,защото ние сме такива и съдейки по себе си говорим.Отново мир.Не мразете ,очразата е черен път-Буда.

Dа има ги всякакви и са като червена но "червива ябълка" .Hо въпроса е трябваше ли да го изберат? 3наеха поне "малко" за него....

Обама е добър президент, според това, което е направил до момента. Нека обобщим - наложи политиката на диалог, а на на силата в международните отношения, инициира и започна разговорите за допълнително ограничаване на ядрените оръжия, изтегли войските от Ирак, с което практически приключва войната там, във вътрешнополитически план прокара и започна реформата в здравеопазването, "сви перките" на банките и т.н. Има много критики, но те са главно от репубиканската опозиция, която защитава интересите на богатите и забележи - войнолюбците. Там са и петролното лоби и военнопромишлените комплекси. Случаят с ислямският културен център е комплициран и от сорта, че няма решение, което да се хареса на всички. От гледна точка на конституцията и традициите в САЩ, за момента се държи безупречно, а ако трябва да сме съвсем коректни не е негова работа да се занимава с това. Изказването на мнение е друг въпрос.

а сигурни ли сте от кого са взривени двете кули?!

Според мен преди всичко Президента трябва да защитава правата и свободите на собствените си граждани -Америка е християнска държава и според мен не би трябвало да се строят инаковерни храмове-ще кажете -има мюсюлмани-какво правят вАмерика-да са си стояли в мюсюлманските страни-щом са дошли в християнска държава-ще се съобразяват с това. Я идете в Иран или в коя да е такава държава и да се рече да се построи християнска църква-знаете ли какво ще стане-ще фърчат глави.

Говоренето на глупости и повтарянето на лъжи не са мнение.За свединие в Иран е една от най-големите еврейски общности в световен мащаб,има християнски храмове и не малък брой християни.За по-близко иди в Турция и посети българските православни храмове.Как не се уморявате от злоба,фанатизъм и неграмонтост.И такива" умници "сигурно разбирате политика на САЩ повече от собствения им президент.Така разбирате и от българската политика,малко ли плюете и нашето правителство.

А паметника на пожарникарите, дето има "афроамериканци" - при условие, че такива просто не е имало там?

колко много червена магла в главите на някои от пишещите тук.само като чуят обама или америка и изпадат в екстаз.даже не могат да направят разлика между терорист и мюсолманин.според някои не трябва да има нито евреиски ,нито балгарска ,нито католически ,нито руски черкви.всичко това го има и никои джже не го коментира .предлагам на червените плиувачи да коментират разгоненя с милиця митинг в москва против кмета лужков и после да говорим за демокраця и права и свободи.червените химери нямат аргументи и само могат да пишат свободни сачиненя на тема америка .това е даржавата която им развали феодалня рахатлак и е ясно защо подскачат само като чуят америка.може да подскачате колкото искате -само ме кефите като ви чета глупостите.

Dо AXA-ta, Aбе човек за каква демокрация говориш? Tука има планирано убйство на толкова много н е в и н н и жертви! Kъде е респекта поне към "кокалите" /извинявам се за израза / на умишлено и жестоко убитите? Tочно на това се казва к о щ у н с т в о!!!! Eдиn от най- големите грехове пред BOGA!!!

СЕВЕР, разбира се, че изпитвам дълбоко човешко съчувствие и състрадание към жертвите и близките им. Но смятам, че решението да бъде разрешено построяването на джамия е взето на базата на много анализи, а не само на желанието на мюсюлманите да си построят джамия. Не трябва да се допуска създаване на напрежение. Ако се повтори, например, инцидентът с онзи военен- това с нищо няма да допринесе за почитане паметта на жертвите. За мен това е много сложен казус.

Ясно е, че да се построи джамия на това място е израз на зачитане на религиозната свобода, т.е. политическите принципи на демокрацията както и послание на добра воля към мюсюлманите в Ню Йорк, САЩ и в света. Ясно е, че демокрацията като принцип на политическо управление и система от обществени ценности означава зачитане и на правата на малцинството (мюсюлманите в случая, които искат да се борят със стереотипите в мисленето. В случая обаче имаме още едно малцинство-роднините на жертвите на атентата, което в болшинството си вероятно не иска в близост до Кота Нула да се строи джамия. Следователно, имаме две малцинства (от гледна точка на демократичния принцип) чиито чувства, права и желания следва да бъдат взети предвид. От друга страна киноиндустрията-макар че се наблюдава и известно положително развитие през последните години-постоянно генерира стереотипи като тези, които построяването на тази джамия се смята че ще неутрализира. Военните компютърни игри вероятно се асоциират в съзнанието на много подрастващи с войните в Ирак и Афганистан, т.е също засилват дистанцията и формират стереотипи. Така че логичен въпрос е до каква степен посторяването на тази джамия би решило проблемът с предрасъдъците в границите на Ню Йорк? Трудно ми е да преценя. По принцип съм против всяко действие което генерира предразсъдъци и омраза и подкрепям всяко действие, което генерира разбирателство. В тази рамка подкрепям желанието и волята за градеж на разбирателство и преодоляване на предразсъдъците. Естествено, трябва да се вземат предвид и моралните имеперативи, които отразяват и представата на близките на загиналите и обществото в какво точно следва да се изразява зачитането паметта на жертвите на атентата. А какво би било практическото решение е нещо по което в момента просто не мога да имам мнение. Мнението е функция не само на идеи, но и на проучване и анализ, включително и определявне степента на ползотворност на едно или друго решение в по-тесен, в по-широк контекст, в краткосрочен план, в дългосрочен план и пр. Като положителен момент оценявам дискусията и придържането към демократичните принципи. По отношение на практическия ефект за момента нямам мнение.

написал си нищо, но с много думи.

Hе очаквахме, че президент Oбама ще се п о д и г р а е с невинните жертви!!! 3ащо ли?

Toва е гавра с жертвите, а не символ на доброжелателство. Да вдигаш паметник на убиеца си?! От една страна гонят бен ладен, от друга му строят джамия. Това е най-голямото безумие, директен удар срещу Америка и демокрацията в цял свят. Американците са абсолютни смотаняци, зяпайки в Обама като в Христос. На ви сега. И още колко...

Барак ХЮСЕИН Обама. Коментарът си направете сами.

Дали ще ни разрешат да си построим параклис в Техеран , Рияд или Сребреница? Това явно е обмислен ход, но ми се струва напразен.

Ами като са свободна държава да сложат и 1 джамия и на знамето си. За що пък не?

Темата наистина е чувствителна, но става въпрос за строеж в частен имот близо до мястото на атентата, а не на самата Кота 0. Би било нарушение на конституцията и на принципите на държавата ако им бяха забранили. Никой няма нищо против обикновените мюсюлмани, а само против терористите. Спорно е дали могат да го обявят за победа, защото целите на терористите са да се руши, убива и всява терор. За други каузи освен избиване на неверниците, доколкото може да се нарече кауза, не може да се говори.

Умни са мюслюманите! На 11 септември си разчистиха терен за джамия! Сега ще си я строят. Да живее мюслюманска Америка!

Идея си нямаш колко си прав! Това е най-бързо разпространяващата се религия в САЩ. До няколко години над 50% ще са мюсюлманите.

Ти пък 50%, поне 70% - в работата ми, в махалата, по улиците всички вече са забулени и днес бях на съботник да строим махленската джамия!

ето това са великите хора, велика държава и велика демокрация. Българите със всичките ви стереотипи сте много зле все едно още сте в Средновековието...

Ами, чадо господне, просто не я щем тая велика демокрация, как не разбираш. Миячите на паници да си я ползват на място, на нас не ни трябва.

Ого,не стига,че си болшевик в III-ти клиничен стадий,не стига,че системно обиждаш работещите далеч от дом и близки българи/Повечето от тези хора страдат.Как не те е срам?/,а сега и не вдяваш.Този над тебе не критикува като гастарбайтер а като мюсюлманин-чужденец,вероятно турчин...Ех,ама омразата съвсем ти е изпила мозъка!

нека не забравяме че обама е роден в мюсюлманско семеиство и до една определена вазраст е бил такав ипосле приема християнството така че е нормално да одобрява построяването на дямия дямията неи е там мястото сащото постоянно ще вади очите на близките на жертвите от атентата

Обама много греши. Това е поредната подигравка на мюсюлманите към паметта на загиналите и към целия свят. Точно там ли им се налага да правят джамия, като са наясно със ситуацията. Ислямът е религия на Дявола и ето още едно проявление на Лукавия. Има ли мюсюлмани веднага се появяват и проблеми. Сега отново търсят скандала.

Барак Хюсеин Обама съвсем се е побъркал.

Естествено, че подкрепата на Обама за строеж на джамията в Манхатън е правилна! Някои още не са разбрали какъв е светът в който живеем.. Свободата на вярата и вероизповеданието не са празни приказки! В този смисъл трябва да се гордеем, че в центъра на Българската столица София има джамия от дълги години! Има обачи съществено различие между конституциите на САЩ и България, което не може да се подминава. В българската конституция, както в много други е записано освен правото на свобода и вероизповедание и че България e ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА! Тези които претендират за нещо си нека се опитат да вникнат в смисъла на това! Това са традициите на българската държавност! Това може да се промени един ден, но сега това е статуквото. Стройте си джамии господа мюсюлмани, молете се на Аллах - ваше свещенно право. Но знайте: в България ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА Е ДЪРЖАВНАТА! А пък ако искате да живеете в мюсюлманска държава, моля, никой не ви спира... има такива държави по света...

За съжаление и атентатите от 11.09.2001, и атентатитеж в Ирак, и убиствата на лекари в Афганистан също не са празни приказки. Те са езика с който талибаните разговарят със света.

Много сте наивни, ами може би това е признание, че "атентата" на 11 септември 2001 няма нищо общо с талибаните и Осама Бен Ладен. До ден днешен да сте чели или видели доказателства за това - не, само жалки твърдения и предположения... Жалко за 3000 жертви от този ден и още колко ли по толкова във войните на САЩ в Ирак, Афганистан, водени отново с някакви долнопробни и лъжливи причини за "необходимостта" от тях. А г-н Обама е президент, който си плаща "обяда" за демагогията в предизборната надпревара, че и получената (с нагло безочие от негова страна) нобелова награда "за мир".

Не, разбира се - атентата няма нищо общо с мюсюлманите и Ал Кайда, разните му там Мохамед Ата са измислени за заблуда на масите и САЩ удариха голяма далавера от това че са в Афганистан да гонят брадати талибани по чукарите... нямало доказателства - ти сигурно искаш нотариално заверено показание на Осама бин Laden?

Напълно съгласен с теб, ама тъпите хамериканци са слепи. Толкова са жалки в наивните си интерпретации, направо падам като ги гледам и говоря с тях всеки ден.

Ако знаеш ние пък какво си мислим за такива като теб... Глупавите си имат държава в която умните като теб се избиват да ходят. От българина по-умен няма, нали. Смешник си драги...

Осама бин Ладен е роден през 1957г. в Саудитска Арабия.Баща му Мохаммад бин Ладен е национален герой и милиардер.Започнал е като беден емигрант от Йемен.Създал е най-мощната строителна компания в кралството,която благодарение на дългогодишни връзки и делово партньорство с кралската фамилия Ас Сауд,днес притежава завинаги всички права по строителните и ремонтни дейности на свещените за мюсюлманите места Мекка и Медина/където според тях техният пророк се е възнесъл в небесата/.Този Мохаммад бин Ладен е имал цял квартал съпруги и Осама е поредното му дете.Семейството му изповядва уахабитското учение в исляма,което е много крайно,жестоко и средновековно.Той е човекът,ненавиждащ християните и евреите,той е човекът със средновековните,жестоки и догматични ценности,той притежава и средствата,необходими за реализирането на целите си.Никой в арабския свят не отрича съществуването му.Казват,че той може да купи половин Америка.Ако той наистина стои зад трагедията на 11.09.2001,то този силен враг е имал солидна информация от първа ръка.Както и образование и кариера в техните тайни служби.Оттук аз мисля,че огромна вина имат и издигналите го.По какъв ли критерий Америка дава благата си на чужденците?Защо точно този звяр?Защо не инвестират в някой добронамерен чужденец?Дан Колов нямаше да взриви сгради с 3000 души.Но щеше да тушира всеки на ринга.Бог да го прости!

Веселинке, на никой не му пише на челото какъв е или какво ще направи в бъдеще. Във по-развитите страни, включително в България, се учат десетки и стотици хиляди студенти от от арабският свят и развиващите се страни и все между тях ще се намерят няколко черни овци.

Ал Кайда поеха отговорността за атентатите публично и това е документирано в много изказвания на Бин Ладен и други техни лидери. Включително на видеозапис. Или и Ал Джазира е агенция ръководена от ЦРУ?

Никакво признание не е. След време точно това ще се използва за етническо прочистване.

Като чета коментарите и виждам на какво ниво сахората. Не може да твърдиш, че си демократ, не може да пращаш войници по света да избиват хора в името на демокрацията и същевременно да ограничаваш демократичните права на хората - в това число и правото да си построят джамия или какъвто и да храм.

Логично е да са такива коментариите, понеже подобни жестове на демократите винаги се приемат като знак на слабост от страна на недемократите. Талибаните няма да се трогнат от този жест, а точно обратното - ще го считат като победа на мюсюлманите над неверниците.

На каквото ниво са хората,на такова ниво е държавата!

Все едно сега турците да искат да строят джамия в Батак.

Владко,да не би да е забранено да се строят джамии в Батак?За теб думата демокрация какво означава?

г-н Обама явно не е наясно, че това решение въобще няма да трогне симпатизантите на извършителите, а само ще бъде прието от тях с ехидно задоволство и като признак на слабост. Противниците на построяването на джамия са прави - това е поругаване на паметта на невинните жертви.

Не е важно как ще го приемат извършителите! Важно е как ще го приемат онези, които могат да мислят и гледат малко по-далече от носа си, и не са завладяни от омразата. Защото най-голямо е наказанието за мразещия...

това е падение, обида за американците.. в името на тази религия събориха кулите

Кои кули? И трите ли ги взривиха за това? Немой с лошо. Но да слагат джамия там само защото президента е негър с арабско именце... си е грозна дискриминация.

да, правилно. във всяко градче трябва да има джамия. Нали благодарение на американците в България във всяко село и паланка издигнаха джамии. Ред е и на щатите. Пък после ще построим черква в Мека.

Т'ва негро' не е със всичкия си!

Никак няма да се очудя Барак ако нахлупи чалма на главата си и си закачи значка петолъчка със сърп и чук. И тогава БСП и ДПС ще направят коалиция с него.

той го направи още преди изборите.

за строителство на джамия точно на това място, нали знаете как това ще се използва от последователите на тези, които срутиха кулите....

Това е като да се построи източноправославен храм в Сребреница...

Ако не се лъжа негрите изповядват исляма..

"ооо, колко си прос, има ли смисъл, ооо не..."