Над 700 души са арестувани заради вандализъм при протестите в САЩ само през последното денонощие. Младите хора в САЩ се радикализират и политическите движения започват все повече да ги приобщават към себе си. Протестите в САЩ са нормално нещо на фона на обстановката, породена от икономическите последици за страната от кризата с коронавируса, коментират дипломати по повод протестите срещу смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест.

Към момента български граждани не са се обръщали с молба за помощ към консулството ни в Ню Йорк вследствие на мащабните протести в САЩ, заяви генералният ни консул в Ню Йорк Мая Христова.

Пред bTV тя обясни, че обстановката в цялата страна е напрегната и не се наблюдава овладяване на протестите и безредиците.

Според нея въпреки въведения полицейски час в редица градове хората продължават да се събират и след това. В Ню Йорк определеният час е от 20:00 ч. до 05:00 ч. Той ще остане до неделя.

"Когато се стигне до подобни събития, Съединените щати биват разтърсени. Всеки има право на протест. Наред с мирните протести, групи хора и движения използват ситуацията за деструктивни действия, които водят до насилие и ескалация на напрежението", коментира Христова.

По думите ѝ за последното денонощие само в Ню Йорк са арестувани над 700 души. Тя подчерта обаче, че задържаните са най-вече заради прояви на вандализъм, неспазване на часа и застрашаване на безопасността и живота на гражданите.

Тя изтъкна, че действията не са насочени към мирно протестиращите.

"В Ню Йорк е посегнато на емблематични за града места. Обрани са магазини и малки заведения за хранене, като са частично опожарени и сгради.

Снимка: БТА

Младите хора в САЩ се радикализират и политическите движения започват все повече да ги приобщават към себе си и те стават все по-радикални коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Той припомни, че такъв тип ескалация и напрежение има от 50 години в САЩ, още от убийството на Мартин Лутър Кинг и направи препратка към 91-ва година, когато бели полицаи в Лос Анджелис пребиха Родни Кинг, също чернокож, и тогава имаше огромни протести.

Пандемията допълнително увеличи напрежението, защото увеличи безработицата 8 пъти в САЩ и това е капката, която преля чашата. Близо 40 милиона американци в момента са безработни. Много хора протестират срещу това престъпление, но това беше бушонът, който изгърмя социалното напрежение и липсата на бъдеще, каза още Керемедчиев.

По думите му има политизация на тези протести, които започнаха по мирен начин, и след това минаха в ескалация водеща до вандализъм. Тази политизация показва колко се радикализират левите движения в САЩ, допълни той.

Според него основният опонент на Доналд Тръмп в предстоящите избори е Александрия Кортес, която от една барманка става лидер на социалните движения и желания, и обещава безплатно здравеопазване и образования, и този социализъм набира все по-млади американци, а те стават все по-агресивни.

В някои от щатите, където демократите "яхват" тези протести, ще се използва Националната гвардия, идеята на Тръмп е да раздели протестиращите от вандалите и рязко да се успокои ситуацията.

Снимка: БТА

Протестите в САЩ са нормално нещо на фона на обстановката, породена от икономическите последици за страната от кризата с коронавируса и убийството на афроамериканец по време на арест. Това каза пред Нова телевизия бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси.

"Светът се намира в необичайна обстановка. В момента всички сме под стреса на пандемията. 40 милиона души в САЩ са без работа. За страна с 380 милиона население това е голям стрес", коментира той.

Соломон Паси открои действия на протестиращите, които са присъщи за антиглобалистите като чупенето и вандалските прояви. "По-различното в момента е, че хората крадат. Това не е случайно. Кражбите говорят за това, че хората изнемогват", обясни той.

Бившият външен министър прогнозира, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще бъде преизбран. Според него той умее виртуозно да подгрява симпатизантите си и игнорира тези, които няма да гласуват за него. Паси е категоричен, че расовият проблем в Щатите не е решен, въпреки че страната е лидер в решаването му.

Той е на мнение, че епидемията от коронавирус е резултат от лоши хранителни практики.