Шведски прокурори днес заявиха, че ще прекратят по-нататъшното разследване във връзка с взривовете на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, с което потвърдиха появили се по-рано съобщения в медиите, предаде Ройтерс.

"Заключението на разследването е, че Швеция няма юрисдикция и че следователно разследването трябва да бъде прекратено", се казва в изявление на шведската прокуратура.

"Прокурорът прекратява предварителното шведско разследване за груб саботаж срещу "Северен поток", пише още в текста, цитиран от БТА.

Съоръжението на стойност милиарди евро транспортираше руски газ до Германия по дъното на Балтийско море. През септември 2022 г. тръбите, които попадат в шведски и датски териториални води, бяха разтърсени от взривове.

Шведски следователи заявиха, че са открили следи от експлозиви, което доказва, че става въпрос за саботаж.

Стокхолм, Копенхаген и Берлин започнаха отделни разследвания, като досега и трите страни стриктно контролират подаването на информация по случая. Следствените действия в Германия и Дания продължават.

Ако не се намерят убедителни доказателства, мистерията около един от най-дръзките актове на саботаж срещу инфраструктурен обект в съвременната история може да остане неразкрита, отбелязва Ройтерс.