Германия е открила следи от подводни експлозиви в проби, взети от яхта, за която подозира, че "може да е била използвана за транспортиране на експлозивите" за взривяване на газопровода "Северен поток", съобщи Германия на Съвета за сигурност на ООН в писмо, изпратено съвместно с Швеция и Дания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През септември миналата година поредица от необясними експлозии засегнаха газопроводите "Северен поток" 1 и 2, свързващи Русия и Германия, минавайки под Балтийско море в изключителните икономически зони на Германия, Швеция и Дания. Всяка от трите държави провежда отделни разследвания и изпрати актуална информация, до която Ройтерс е получила достъп, преди заседанието на 15-членния Съвет за сигурност тази вечер. То беше свикано от Русия, която се оплака, че не е била информирана за проверките.

"Нито едно от разследванията не е приключило и на този етап все още не може да се каже кога ще бъдат приключени. Естеството на саботажите е безпрецедентно и разследванията са сложни", пишат трите държави в съвместно писмо от 10 юли, което включва актуална информация за всяко разследване.

В него се казва, че Германия разследва "подозрително наемане на ветроходна яхта" по начин, който да "скрие самоличността на истинския наемател". Германия все още разследва точния курс, който е следвала яхтата.

"Има подозрения, че въпросната лодка може да е била използвана за транспортиране на експлозивите", с които бяха взривени двата газопровода, се казва в писмото за германското разследване.

Москва е обвинявала Запада, че стои зад взривовете. Западните правителства отричат да са замесени, както и Украйна, която се бори с руските сили, нахлули през февруари 2022 г.

През март Русия не успя да накара Съвета за сигурност на ООН да поиска независимо разследване на взривовете в "Северен поток".

"На този етап не е възможно надеждно да се установи самоличността на извършителите и техните мотиви, особено по отношение на въпроса дали инцидентът е бил направляван от държава или държавен субект", се казва в писмото за германското разследване.