Необходимо е "прозрачно и обективно" международно разследване на взривовете срещу газопроводите "Северен поток" 1 и 2, заяви високопоставен руски дипломат в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В коментар на съобщенията, че САЩ са предупредили Украйна да не атакува газопроводите, преминаващи по дъното на Балтийско море, Андрей Леденев заяви, че ролята на САЩ във взривовете също трябва да бъде "изяснена".

"Би било полезно да се помисли за причините за упоритото нежелание на колективния Запад да предприеме прозрачно и обективно международно разследване под егидата на Съвета за сигурност на ООН във връзка с терористичните атаки в Балтийско море", е цитиран Леденев да казва в публикация в канала за съобщения на посолството в Телеграм.

Леденев настоява за изясняване на ролята на САЩ в експлозиите, включително "като пряк бенефициент на прекрояването на европейския енергиен пазар", каза той и припомни, че американските официални лица на най-високо равнище никога не са крили "враждебното си отношение към "Северен поток" и директно са заплашвали руската газова инфраструктура, съобщи ТАСС.

Вчера "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че ЦРУ е предупредило Киев да не извършва атака срещу газопроводите "Северен поток" 1 и 2 и е поискало от Украйна да се въздържа от извършването на атака.